De ‘Groen Groeien Zwemvijverbouwers’ organiseerden in januari hun 10de editie van de zwemvijverdag, ditmaal in regio Waasland met bezoeken aan drie privéprojecten van leden in de buurt. De leden werden ontvangen bij partner van Groen Groeien Anrob-Greentraders in Zele. Na de interessante bezoeken bracht de internationale autoriteit in zwemvijvers Stefan Bruns een lezing over openbare zwemvijvers en het interactief online monitoring systeem voor zwemvijvers ‘’DANA’’. Na een korte voorstelling van Anrob-Greentraders, konden de leden genieten van een klein netwerkmoment.

Auteur: Jarne Depaepe, consulent tuinaanleg

Zwemvijverprojecten Waasland

Zwemvijverprojecten Waasland

 

Een 30-tal leden van Groen Groeien zakten af naar Zele voor de 10de editie van de zwemvijverdag van het nicheplatform van de zwemvijverbouwers. De organisatie van deze namiddag kwam in grote lijnen overeen met de klassieke zwemvijverdagen van de vorige jaren. Na een deugddoende koffie met gebak, werd er via carpool naar verschillende zwemvijverprojecten uit de regio gereden. Het is de ideale gelegenheid om het werk van collega’s te bekijken en gerichte vragen te stellen. Vandaag de dag bestaan er veel technieken en gaat elke zwemvijverbouwer op eigen manier te werk. Via het openstellen van de zwemvijvers kan van elkaar geleerd worden wat alternatieve opties zijn naast de eigen gekende systemen.

zwemvijver 1

Zwemvijverproject Dendermonde

De eerste keer wordt halt gehouden in Dendermonde voor een speciaal project. Qua techniek, structuur en opbouw is dit in principe een heel gangbare zwemvijver in Vlaanderen. Toch is het voor velen de eerste keer dat ze dit type zien. De zwemvijver is namelijk volledig opgebouwd uit beton en bevat geen verdere folie. Folie wordt vooral gebruikt om de controle te houden over de kwantiteit en kwaliteit van je zwemwater (minder kans op lekkage). Ook visueel is dit vaak een meerwaarde. Er zijn veel mogelijkheden op gebied van folie, zo kun je variëren in de dikte, kwaliteit, verstevigd (gewapend), anti-slip, prijs en ook in kleur. Het is afwachten in de toekomst hoe de zwemvijver zonder folie evolueert. Enkele aanwezigen hebben ook dergelijke projecten afgewerkt, en zien mits de juiste opvolging dat deze projecten

Zwemvijver 2

Zwemvijver Baasrode

Voor het bezoek aan het 2de project wordt doorgereden richting Baasrode. In de verschillende auto’s start het debat over de vorige vijver. Een absoluut pluspunt van het carpoolen is het mogelijk maken van nieuwe connecties tussen leden die elkaar eerder nog niet kenden. Het tweede project is een eerder grote zwemvijver met klassieke opbouw. Waar er bij het vorige project geen folie aanwezig was, valt de keuze voor azuurblauw bij deze zwemvijver meteen op. Het beeld doet denken aan een regulier zwembad, een keuze van de klant. De filter- en pompsystemen worden even aan de aanwezigen getoond en al snel komt het debat opnieuw op gang.

zwemvijver 3

Stefan Bruns

 

Eens terug in Zele stond een lezing van internationale autoriteit in zwemvijvers Stefan Bruns gepland. Stefan Bruns is zaakvoerder van Polyplan en heeft reeds vele jaren ervaring in de bouw en monitoring van zwemvijvers. Na een algemene introductie van Polyplan, nam Stefan de leden mee doorheen toonaangevende openbare zwemvijvers over de hele wereld. Van Canada en Duitsland tot Denemarken, overal is er stijgende interesse in openbare zwemvijvers. In elk land zijn de zorgen hetzelfde. Het water moet voldoen aan gezondheidsvoorschriften en mag er niet al te groen uit zien. Enkel de afwerking verschilt van land tot land. De Scandinavische landen hebben graag strakke lijnen en gebruiken artificiële materialen, terwijl de Duitsers en Oostenrijkers meer houden van natuurlijke vormen. Op die manier worden zeer natuurlijke biotopen gecreëerd in het verlengde van de natuur. In België moeten de openbare zwemvijvers nog van de grond komen, maar met kennis uit het buitenland worden de eerste stappen gezet naar meer en kwalitatieve openbare zwemvijvers.

 

DANA 2.0

 

In het 2de deel van zijn uiteenzetting spreekt Stefan Bruns over het interactief online monitoring systeem voor zwemvijvers ‘’DANA’’. Allerlei parameters als pH en temperatuur in een zwemvijver kunnen opgevolgd worden. De verdere ontwikkeling, DANA 2.0, wordt specifiek voorgesteld. Er kan meer waardevolle output verwacht worden en in de toekomst is het ook de bedoeling dat vanop een mobiele telefoon signalen teruggestuurd kunnen worden om eventuele problemen aan te pakken. Tenslotte kreeg ook het real-time monitoren van zoöplankton, en het onderzoek die er rond gevoerd werd, een plaats tijdens deze lezing.

Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders
Lezing bij Anrob Green Traders