2017 was een topjaar voor verkoop van tuinmateriaal | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

2017 was een topjaar voor verkoop van tuinmateriaal

Verdelers van landbouwmachines die ook tuingereedschap verkopen, zullen zich gelukkig prijzen met dat laatste. Terwijl landbouwers en loonwerkers de jongste twee jaar elke cent twee keer omdraaien alvorens te investeren, waren 2016 en 2017 (zeer) goede jaren voor de tuintoelevering. Zo goed zelfs dat veel dealers personeel hebben moeten bij aanwerven. De vraag naar grasmaaiers stijgt al enkele jaren onophoudelijk. Nooit eerder zijn er zoveel robotmaaiers verkocht als in 2017. Kopers van bladblazers en haagscharen kiezen almaar vaker voor toestellen die batterij-aangedreven zijn.

In ons land kunnen de groene sectoren bij 900 handelszaken terecht voor materiaalaankopen en -onderhoud. Daarvan is 62 procent actief in de tuinsector, 18 procent in de landbouwsector en de 20 procent anderen bieden zowel machines aan voor in de tuin als voor op het veld. Gemiddeld werken er bij die firma’s 5,8 voltijdse arbeidskrachten.

Twee jaar geleden steeg de verkoop van tuinmateriaal (grasmaaiers, haagscharen, kettingzagen, enz.) met 6 procent zodat daarin gespecialiseerde dealers positiever terugdenken aan 2016 dan hun collega’s die landbouwmateriaal aan de man brengen. 2017 is zonder meer een uitstekend jaar voor hen want in het eerste semester zagen ze hun verkoopcijfers nogmaals met 29 procent aantrekken. Vooral accu-aangedreven machines doen het bijzonder goed. Door de grote vraag konden firma’s de machines zelfs niet binnen de gebruikelijke termijn leveren.

Een tweede tendens die sectorfederatie Fedagrim opvalt, is de grote vraag naar robotmaaiers, met een absoluut record in 2017. Ondanks het pittige prijskaartje van robots waren er halverwege het jaar al 13.829 verkocht. In vijf jaar tijd is de verkoop verdrievoudigd. De exponentieel stijgende verkoop van robotmaaiers gaat ten koste van zelfrijdende grasmaaiers en in mindere mate ook van zitmaaiers.

De verkoop van kettingzagen trok in 2017 opnieuw aan. Tijdens de eerste zes verkoopmaanden haalde de elektrische kettingzaag reeds een marktaandeel van 23 procent vergeleken met de kettingzaag op benzine. Bladblazers zijn er niet eerder zoveel verkocht als in 2016 en 2017. Met een marktaandeel van 71 procent is de draagbare bladblazer op benzine nog steeds erg populair maar de bladblazer met accu wint terrein. Ook bij de haagscharen stijgt de verkoop van de exemplaren uitgerust met een accu spectaculair: van 5 procent in 2011 naar 25 procent in 2016 en zelfs 35 procent in de zes eerste maanden van 2017.

Door de wijziging in de wetgeving merken de Fedagrim-leden ook een toenemende belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding. Dat blijkt onder meer uit de gestegen verkoop van klepelmaaiers. In het algemeen deed de professionele markt (tuinaannemers en groenvoorzieners) het goed en ook de verkoop aan gemeenten en andere overheden was uitstekend. In 2018 de verkoopcijfers van 2017 evenaren, wordt niet evident. Er zijn bijvoorbeeld opvallend veel minitractoren verkocht: halfweg 2017 al 416 tegenover 560 in heel 2016. Tractoren kleiner dan 50 pk zijn erg in trek bij gemeentebesturen, maar ook bij paardenhouders en hobbyboeren.

Bron: VILT
Foto’s: AVBS

p1c3kougjm1sdt1ehci4g7pe110n13.JPG
p1c3kovmvu1vc58fl1hqgte8m1g28.JPG