Aandachtspunten over de fytolicentie | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Aandachtspunten over de fytolicentie

Sinds 25 november 2015 dient elke professionele gebruiker, verdeler en voorlichter van gewasbeschermingsmiddelen over een fytolicentie te beschikken. Om producten te kopen, toe te passen, te verkopen, op te slaan of er voorlichting over te geven, heb je dus een fytolicentie nodig. Wij vatten voor je enkele aandachtspunten samen.

Hoe lang is je fytolicentie geldig?

De geldigheidsduur van de licentie loopt hoe dan ook pas vanaf 25 november 2015. De standaard geldigheidsduur van een fytolicentie is 6 jaar, maar voor de aanvragen op basis van de overgangsmaatregelen gelden er afwijkende geldigheidsduren. Vroeg je je fytolicentie aan tijdens de eerste fase van de overgangsmaatregelen (01/09/2013 tot 31/08/2014), dan is de geldigheidsduur 7 jaar (tot 25/11/2022). Vroeg je deze aan in de tussenfase (01/09/2014 tot 28/02/2015), dan is de geldigheidsduur 6 jaar (tot 25/11/2021). Vroeg je deze aan in de laatste fase van de overgangs-maatregelen (01/03/2015 t.e.m. 24/11/2015) dan bedraagt de geldigheidsduur 5 jaar (tot 25/11/2020).

Je kan de geldigheidsduur van je fytolicentie steeds controleren via je online dossier op www.fytolicentie.be.

Hoe je fytolicentie verlengen?

Een fytolicentiehouder moet gedurende de geldigheidsduur van zijn licentie een aantal vormingsactiviteiten bijwonen. Het minimaal aantal verplicht te volgen vormingsactiviteiten is afhankelijk van het type fytolicentie. Meer gedetailleerde informatie vind je bij de rubriek vakinformatie op deze website.

Diverse vormingsactiviteiten, die in aanmerking komen voor het behoud van je fytolicentie, zullen onder andere door Groen Groeien worden georganiseerd. Bij activiteiten, studiedagen of cursussen die in aanmerking komen voor het behoud van je fytolicentie zal steeds een vermelding staan op de uitnodiging. Je aanwezigheid op een activiteit of opleiding zal digitaal geregistreerd worden. Neem steeds je identiteitskaart mee naar een opleiding voor de nodige registratie.

Hoeveel opleidingen je nog dient te volgen binnen de geldigheidsduur van je licentie kan je steeds controleren via je online dossier op www.fytolicentie.be.

Heb je nog geen fytolicentie?

Indien je nog geen fytolicentie hebt, kan een aanvraag uitsluitend gebeuren op basis van een geldig diploma/getuigschrift. Indien je niet beschikt over een geldig diploma/getuigschrift dien je een opleiding te volgen en te slagen voor een examen. Opleidingen kan men volgen via het reguliere onderwijs of in naschools onderwijs via één van de erkende vormingscentra. Het aantal uren opleiding dat men dient te volgen, is afhankelijk van het type fytolicentie (P1: 16 uur; P2: 60 uur; P3: 120 uur). Een overzicht van reeds geplande opleidingen vind je op www.lv.vlaanderen.be/nl/opleidingen-fytolicentie.