Bart Verelst versterkt het team van Groen Groeien als consulent tuinaanleg | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Bart Verelst versterkt het team van Groen Groeien als consulent tuinaanleg

 “Troeven van de professionele tuinaannemer uitspelen”

Sinds oktober versterkt Bart Verelst het team van AVBS-Groen Groeien als consulent tuinaanleg. Wie is Bart? Tijd voor een gesprek.

Auteur: Ivan De Clercq 

Dag Bart, stel je eens voor.

Ik ben Bart Verelst, geboren en getogen in het prachtige en landelijke Meerdonk, deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, vlak tegen de Nederlandse grens.

Je bent van opleiding historicus. Hoe komt een historicus in de tuinaanlegsector terecht?

Ik specialiseerde tijdens mijn opleiding in landbouwgeschiedenis. Ik deed in een Frans château opzoekingswerk rond de aanpalende historische kasteeltuin. Eer ik het zelf goed en wel besefte, zat ik zelf in de mini-graver in de tuin. Ik was gebeten door de microbe en startte zelf een bedrijf in tuinaanleg en –onderhoud. Recent was ik consulent tuinbouw voor Boerenbond.

Wat zijn de thema’s die je onthouden hebt uit je periode in de praktijk?

De aandacht voor groen moet hoger bij openbare besturen. Ook moeten we meer naar klimaatbestendige bomen, zelfs al houdt dit in dat we hier en daar soms afscheid moeten nemen van inheemse soorten. Omgekeerd begrijp ik niet waarom er niet nog strenger wordt opgetreden tegen schadelijke exoten zoals Japanse duizendknoop. In de particuliere tuinaanleg wordt het instandhouden van het ideale gazon met de toenemende droogte en het wegvallen van fytoproducten steeds moeilijker.

Wat wordt je taak binnen AVBS-Groen Groeien?

Ik wil de vereniging sterker maken en nog meer tuinaannemers verzamelen binnen onze werking. Het doel is om zo tot een betere positie in het economisch landschap te komen. Ook moeten we als vereniging blijven beklemtonen wat de troeven zijn van professionele tuinaannemers voor de instandhouding van het Vlaamse landschap en de vergroening van steden.

Veel succes Bart!