Bewonder deze maand de pop-up tuinen in Ieper en Hasselt | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Bewonder deze maand de pop-up tuinen in Ieper en Hasselt

Hasselt en Ieper

Gedurende de maand september kan je genieten van twee pop-up tuinen die aangelegd zijn in Ieper en Hasselt in opdracht van VLAM. Het ontwerp van de pop-up tuin is van het duo Inge De Bruycker en Inge Vanoverbeke. De tuin focust op de thema’s klimaat en biodiversiteit en toont de expertise van de professionele tuinaannemer. Bezoeken maar!

Met een pop-up tuin toont VLAM hoe een tuinarchitect en een tuinaannemer helpen om een klimaatvriendelijke en biodiverse tuin te verwezenlijken. Zij zijn immers tuinprofessionals en staan garant voor doordachte beslissingen.

Mooie mix

De pop-up tuin is een unieke samenwerking tussen een tuinontwerper en een tuinaannemer. Hij bestaat uit drie verschillende tuintjes die elk een passende naam kregen:

  • De Zonneplek staat in het teken van de biodiversiteit. Met plantvakken, heesters, bloemen en siergrassen zetten de architectes deze tuin in de bloemetjes. “Je vindt er vooral paars, blauw en fuchsiaroze – de fellere kleuren. Want een zonnige tuin vol bloeiende planten en bloemen is een broodnodige snackbar voor vogels en insecten, waaronder ook de vlinders en de bijtjes. 

  • In De Schaduwtuin staan witte, groene en pastelkleurige planten, heesters en bomen die het best groeien in dit klimaat. Een schaduwtuin is een heel bijzondere, belangrijke biotoop voor allerlei dieren. Vogels bijvoorbeeld, vinden in dit natte en vochtige klimaat veel makkelijker regenwormen dan in een zonnetuin. Deze tuin staat trouwens volledig in het teken van waterrecuperatie. 

  • De derde en laatste tuin is een échte Smultuin. In deze geel/oranje eetbare tuin bloeien weelderige fruitstruiken en kruiden waarvan iedereen in de tuin de vruchten kan plukken. Een cocktail met een zelf geplukt muntblaadje erin? Check. 

Ontwerp door bestuursleden Groen Groeien

Het ontwerp van de pop-uptuin is van het duo Inge De Bruycker en Inge Vanoverbeke. Beiden zetten sterk in op het 'klimaatproof' ontwerpen van tuinen.  Inge De Bruycker vertelt: ‘De tuin die we ontworpen speelt in op de huidige tendens om heel sterk rekening te houden met duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit, elementen waar een tuinontwerper of tuinaannemer vroeger veel minder mee bezig diende te zijn.‘ Inge Vanoverbeke licht verder toe: ’Zo hebben we o.a. sterk gelet op de variatie van plantensoorten, beheer en omgang met (regen)water, doorlatende verharding, …

De bezoekers worden door dit ontwerp geïnspireerd om hun eigen tuin naar een hoger niveau te tillen, met behulp van een tuinarchitect en tuinaannemer. De tuin wordt sterker op gebied van leefbaarheid, zodat het een lust voor plant, mens en dier wordt. Voor de realisatie van de pop-uptuin werken de tuinarchitecten samen met professionele tuinaanleggers. Stijn Ameloot voert het tuinontwerp uit aan het Stationsplein in Ieper en Bart Janssen op het Capucienenplein in Hasselt.

In samenwerking met de stadsbesturen werd een mooie activiteitenkalender opgesteld in de pop-up tuinen. Voor elk is er wat wils: workshops rond recycling en zero waste, een workshop bloemschikken, plantenhangers of een insectenhotel maken, steltlopen... Meer informatie kan je terugvinden via onderstaande knop: