Bijklussen in de tuin? Groen Groeien eist eerst sluitende garanties! | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Bijklussen in de tuin? Groen Groeien eist eerst sluitende garanties!

"We vragen eerst sluitende garanties op het vlak van eerlijke concurrentie vooraleer het systeem van onbelast bijverdienen van start gaat."

In het Zomerakkoord besliste de federale regering dat werknemers, gepensioneerden en zelfs werklozen tot 6000 euro per jaar (of 500 euro per maand) onbelast kunnen bijklussen. Afgelopen weekend werd de lijst van klussen die in aanmerking komen door de regering afgeklopt. Het gaat over diensten ‘met een maatschappelijke meerwaarde’ waarbij de regering naar eigen zeggen wil vermijden dat ze in het vaarwater zouden komen van zelfstandige activiteiten en dus oneerlijke concurrentie zouden veroorzaken.

Maar garanties daarvoor zijn er niet. Op de lijst staat bijvoorbeeld ‘kleine onderhoudswerken op of rondom de woning’. De vrees is dat hier al snel concurrentie zal ontstaan met onze professionele tuinaannemers. Onze bekommernis gaat ook uit naar de kwaliteit van de dienstverlening. Ook op het vlak van veiligheid en aansprakelijkheid maken we ons zorgen. Tuinaannemers moeten voldoen aan een hele rits van veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld inzake het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, arbeidsmateriaal enzovoort. Wat met een bijklusser? En wat met de aansprakelijkheid als het misloopt? Allemaal vragen waarop tot op vandaag geen antwoord is of geen garantie kan geboden worden.

Boerenbond en AVBS-Groen Groeien vragen dan ook eerst sluitende garanties op het vlak van eerlijke concurrentie vooraleer dit systeem definitief van start gaat.

p1btcktc5dsn4stbjivl7m1j6v3.jpg