Bjorn Gehesquière wint de doctoraatprijs van het Phytofar Instituut met wetenschappelijk onderzoek dat opties aanreikt in de strijd tegen de buxusziekte
Bjorn Gehesquière (projectmedewerker PCS en ILVO, 2009-2013) onderzocht in zijn doctoraat 'Cylindrocladium buxicola nom. cons. prop. (syn. Calonectria pseudonaviculata) on Buxus: molecular characterization, epidemiology, host resistance and fungicide control' verschillende bestrijdingsmethodes om de buxusziekte efficiënt en duurzaam te beheersen en wint hiermee de Phytofar Instituut doctoraatsprijs.
Tot voor kort was slechts weinig bekend over de Buxusziekte, waardoor bestrijding moeilijk en weinig efficiënt was. Op vraag van de sector werd daarom in 2009 het IWT-onderzoeksproject 'Geïntegreerde beheersing van Cylindrocladium buxicola in Buxus' gestart op het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), dat uiteindelijk gebundeld werd tot een UGent doctoraatsstudie. Het onderzoek streefde naar kennis benodigd voor een effectieve en duurzame geïntegreerde beheersing van de ziekte, waarbij chemische bestrijding, teelttechniek en waardplantresistentie optimaal worden ingezet.
Lees meer over het winnende doctoraat op de PCS-website, klik hier, of lees meer resultaten van het project in de driedelige artikelenreeks ‘Naar een geïntegreerde beheersing van Cylindrocladium buxicola’ die verschenen is in de vakpers en beschikbaar is via www.pcsierteelt.be
> Waarschuwingen > publicaties > artikels >
Deel 1: Een duurzame chemische bestrijding
Deel 2: Goede cultuur- en onderhoudspraktijken
Deel 3: Optimaal gebruik van waardplantresistentie.
Naamswijziging Cylindrocladium naar Calonectria
Binnen de schimmels zijn er momenteel vele naamswijzigingen. De schimmel die de buxusziekte veroorzaakt, was bij ons gekend als Cylindrocladium buxicola. De nieuwe naam voor deze schimmel is Calonectria pseudonaviculata. Als onderdeel van het doctoraatsonderzoek van Bjorn Gehesquière werd ook een genetische variant ontdekt die dezelfde ziekte veroorzaakt. Na verder onderzoek bleek die variant een aparte soort, die ondertussen Calonectria henricotiae werd genoemd. Deze nieuwe soort vertoont verlaagde gevoeligheid ten opzichte van enkele praktijkrelevante fungiciden én is minder benadeeld door hoge temperaturen, wat de epidemiologie en bestrijding van de buxusziekte beïnvloedt. Er zijn nu dus twee nauw verwante schimmels gekend die de buxusziekte kunnen veroorzaken: Calonectria pseudonaviculata (vroeger Cylindrocladium buxicola) en Calonectria henricotiae.
Liesbet Van Remoortere