Boomtelers willen de steden graag helpen aan meer groen | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Boomtelers willen de steden graag helpen aan meer groen

Vorige week puften Vlamingen door de hittegolf. Voor stedelingen lag de gevoelstemperatuur nog wat hoger dan voor plattelandsbewoners door het hitte-eilandeffect. Dat deed natuurvereniging BOS+ pleiten voor meer bomen in en rond de steden. Een pleidooi voor “meer, betere en grotere bomen” in het straatbeeld gaat ook uit van de Vlaamse siertelers en boomkwekers. Hun belangenorganisatie AVBS voert in het vakblad Sierteelt&Groenvoorziening de gemeente Brasschaat op als voorbeeld: “Meer dan 80 procent van de straten is er beplant met laanbomen. Met haar 34.093 bomen telt de gemeente bijna evenveel bomen als inwoners.”

Meer groen in de steden zou een hittegolf zoals we er vorige week één kenden, draaglijker maken. Nu koelt het daar ’s nachts nauwelijks af omdat de hitte wordt opgeslagen in beton en andere bouwmaterialen. Natuurvereniging BOS+ greep de tropische temperaturen aan om een grootschalige vergroening te bepleiten van steden en dorpen. Bomen hebben een sterk verkoelend effect en kunnen de temperaturen met meerdere graden doen dalen. Ze bieden niet alleen schaduwplekken in steden, maar verdampen ook water waardoor ze de omgeving verkoelen.

BOS+ staat niet alleen met dat pleidooi. Het vakblad Sierteelt&Groenvoorziening brengt verslag uit van de studiedag ‘Laanbomen, bomen voor morgen’ die eind mei plaatsvond in Brasschaat. De gemeente Brasschaat was niet toevallig gekozen door de oganisatoren, waaronder siertelersfederatie AVBS en de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). Brasschaat telt namelijk bijna evenveel bomen als inwoners. De gemeente wil niet alleen veel bomen aanplanten, maar streeft ook naar een lange levensduur van de bomen. Een groot deel van de bomen staat geregistreerd als erfgoed. Meer dan de helft van het bomenbestand bestaat uit inheemse soorten.

Groen in de steden lost naar verluidt nog veel meer problemen op dan alleen de klassiekers zoals hitte, wateroverlast of luchtvervuiling. “Om de dagelijkse uitstoot van de gemiddelde Belg te compenseren, zijn 20 bomen per persoon nodig”, pleitte Lucien Verschoren (AVBS) voor meer groen. De voorzitter van de boomtelers verklaarde dat openbare besturen een goede keuze moeten maken in het licht van extreme weeromstandigheden. Een lijst van een 80-tal bomen die in alle maten en vormen beschikbaar zijn bij Vlaamse boomtelers zouden kunnen aarden in een extremer klimaat.

Bron: Sierteelt&Groenvoorziening / VILT
beelden: AVBS / Belbex