Brandweer waarschuwt voor gebruik van onkruidbranders | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Brandweer waarschuwt voor gebruik van onkruidbranders

p1bm1hpeqkktn1sba17sab681s1t3.jpg

Nu het gebruik van glyfosaat verboden is voor particulieren waarschuwt de brandweer voor onkruidbranders. Bijna om de andere dag ontstaat hierdoor ergens in Vlaanderen een brand, al enkele keren met zware schade aan woningen. “Door de droogte van de voorbije weken kan één genstertje al voldoende zijn om een brand te veroorzaken”, zeggen de brandweerkorpsen. Zij vragen dan ook met aandrang dat mensen stoppen met onkruid verdelgen door middel van brandertjes.

Op 19 juli werd het verbod op het gebruik van glyfosaat van kracht. Maar omdat de overheid de voorbije maanden al opriep om dit type onkruidverdelgers niet te gebruiken, gingen mensen op zoek naar alternatieven om hun stoep of oprit makkelijk onkruidvrij te houden. Een veelgebruikte methode is de onkruidbrander: een draagbaar toestel op elektriciteit of gaspatronen, waarmee onkruid wordt weggebrand.

De brandweer trekt nu aan de alarmbel. “Het aantal branden dat door zulke onkruidbranders wordt veroorzaakt, is haast niet meer te tellen”, aldus de Vlaams-Brabantse brandweerzone Oost, daarin bijgetreden door de Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers (VBB). Ze roepen op om dergelijke onkruidbranders niet meer te gebruiken. Door de droogte zijn ze zeer gevaarlijk. “Soms leggen mensen een tuinslang klaar of ze houden een emmer water bij de hand wanneer ze aan de slag gaan met een brander, maar het vuur neemt vaak zo’n snelle uitbreiding dat je met een tuinslang niets kan uitrichten”, klinkt het.

Bron: Gazet van Antwerpen