Buxus ? No problem !! | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Buxus ? No problem !!

Oplossingen tegen de Buxusmot.

Je hoeft buxus niet te vervangen in je tuin.

 

Rupsen die dol zijn op buxus. De afgelopen dagen was er veel over te doen. Het AVBS samen met Groen Groeien, de sierteelt- en groenfederatie wil echter benadrukken dat je de populaire sierstruik helemaal niet hoeft te weren of te vervangen in je tuin. Met de juiste informatie en tips kan je het probleem met de buxusmot oplossen.

 

Buxus staat bijna in elke tuin, is groenblijvend en een ideale plant voor kleine haagjes en als vormplant in pot of in de tuin. Daarnaast is de buxus of palmplant een inheems plantje dat het in onze regio heel goed doet, makkelijk snoei verdraagt en mooi vertakt. De laatste jaren wordt de plant aangetast door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de Buxusmot. Mits controle en het toepassen van geschikte biologische middelen is ook deze plaag makkelijk te beheersen. De tuinliefhebber kan blijven genieten van het mooie assortiment buxussen mits rekening te houden met enkele tips. Omdat in de Vlaamse boomkwekerijen veel buxusplanten worden geteeld hebben deze bedrijven al heel wat kennis en ervaring verzameld.

 

Hoe kan ik rupsen van de buxusmot en schade aan de plant waarnemen?

De rups van de buxusmot herken je op dit ogenblik aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat tot 4 cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft. Vraatschade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar.

 

Rupsen vreten momenteel en zijn nu goed te bestrijden

We raden aan om Buxus regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade en te handelen indien nodig. Tot de verpopping start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Biologische rupsenmiddelen op basis van Spinosad en Pyrethrum zijn voor particulieren te koop. Voor het gebruik van biologische rupsenmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis, die snel en afdoende werken, kan u ten rade bij uw professionele tuinaannemer die hiermee voldoende kennis en ervaring heeft. Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Eens de verpopping begint, naar het einde van mei, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen en schade. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen ontsnappen. Volg de plaag tot begin volgende winter verder op, daar de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft. De buxus staat bekend voor zijn recuperatievermogen en bij goede opvolging, zullen afgevreten planten opnieuw recupereren en dienen ze dus niet te worden verwijderd .

 

Ook kan je beroep doen op een professionele tuinaannemer. Die kent het ideale bestrijdingsmoment, heeft meer middelen voorhanden en kan gebruikmaken van biologische bacteriepreparaten die momenteel niet voor particuliere gebruikers beschikbaar zijn.

 

p1apt8i24i5rpcqrkp28v1kid3.jpg

Meer informatie:

Lucien Verschoren, voorzitter vakgroep boomtelers AVBS, +324 96 98 64 39

 

Bijkomende info;

Voor professionelen bij PCS (Waarnemings- en Waarschuwingssysteem) en bij de boomkwekers (www.pcsierteelt.be)

Voor particulieren verwijzen we naar de infosite: www.buxuscare.com