Buxusmot nu nog bestrijden is volgend voorjaar problemen voorkomen | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Buxusmot nu nog bestrijden is volgend voorjaar problemen voorkomen

Komt de buxusmot ook in jouw streek voor?

De rupsen en vlinders worden voornamelijk in de regio Antwerpen tot Brussel en de regio Gent waargenomen. Ook in Limburg worden haarden waargenomen. Wees ook buiten deze gebieden waakzaam.

Controleer en informeer!

Controleer als tuinaannemer of teler buxusplanten en handel waar nodig. Informeer als teler, tuinaannemer en handelaar ook je klanten over de rups om zo de aandacht te verscherpen en samen te handelen.

 Wat kan je nu nog doen?

De tweede generatie vlinders werd eind augustus waargenomen. Een drietal weken na het verschijnen van deze vlinders worden opnieuw rupsjes verwacht. Dit zijn dan de tweede generatie rupsen van 2015. Het is deze generatie die in het najaar nog beperkte schade verricht, maar die zal overwinteren en velen volgend seizoen zal verrassen door plots enorme vraatschade te verrichten. Blijf dus lang in het najaar buxusplanten controleren op aanwezigheid van deze rupsen. Stel je rupsen vast, deed je een te laattijdige of minder gerichte bestrijding gedurende het voorbije seizoen, dan behandel je best deze tweede generatie rupsen.

 Het Waarschuwingssysteem duidt je de bestrijdingsmomenten aan.

Leden van het Waarschuwingssysteem van het Proefcentrum voor Sierteelt worden over deze plaag geïnformeerd, zo kunnen ze deze plaag gericht, met een minimaal aantal behandelingen, aanpakken. Vroegtijdig de plaag opmerken en op het juiste moment behandelen is uiterst belangrijk om deze plaag efficiënt aan te pakken. Hoe later in het seizoen, hoe moeilijker de bestrijding verloopt aangezien generaties van de mot meer door elkaar lopen. Het Waarschuwingssysteem duidt je de bestrijdingsmomenten voor deze buxusmot en andere parasieten aan. Als lid leer je dus bij waargenomen ziekten en plagen ingrijpen met kennis van zaken. Een gewaarschuwde tuinaannemer is er met expertise van het Waarschuwingssysteem twee waard. Leden van het Waarschuwingssysteem betalen jaarlijks € 120 (excl. BTW). Ga naar de website  voor meer informatie of schrijf je in via het online inschrijvingsformulier.

 Liesbet Van Remoortere (PCS)

p19uk176jhsdf17q910smanm29a3.jpg