Buxusmot ontwaakt (nu al) uit winterslaap | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Buxusmot ontwaakt (nu al) uit winterslaap

Door het uitblijven van de winterkou is de buxusrups her en der al opgedoken. Normaal verschijnen ze pas vanaf april, maar nu zijn de rupsen vroeger dan normaal uit hun cocon gekropen. Onder meer in het Limburgse Lummen werden er al exemplaren gespot. Jochem Bonte, onderzoeker bij ILVO, raadt evenwel af om de rupsen nu al met insecticiden te lijf te gaan. “Je wacht daarvoor beter tot april. Nu zal je weinig rupsen raken, omdat de meeste nog niet actief zijn.”    

De buxusmot is in 2010 overgekomen uit Azië en haar larven zorgden in geen tijd voor een ravage aan de buxusplanten. Grote aantallen rupsen kunnen een volledige buxus kaal vreten, al gaat de plant er niet dood van. “Normaal is er twee keer per jaar mottenrot, in april/mei en in juli/augustus”, weet ILVO-onderzoeker Jochem Bonte. “De buxusrupsen die nu tevoorschijn komen, zijn er wel héél vroeg bij. De relatief zachte winter en de algemeen warmere temperaturen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat ze vroeger uit hun wintercocon zijn gekropen.”  

Volgens Jochem Bonte zou het vroegtijdig uitkomen van de rupsen niet betekenen dat de plaag dit jaar groter zal zijn dan anders. "Het zou wel kunnen dat er in plaats van twee generaties buxusmotten, drie generaties zullen zijn, op voorwaarde dat de temperaturen in het najaar niet te snel dalen." Deze derde generatie zou een negatief effect kunnen hebben, maar het zou volgens de expert ook positief kunnen uitdraaien. "Als de derde generatie niet helemaal kan ontwikkelen, zal deze afsterven en zullen we dan weer minder rupsen hebben." Er valt dus niets te voorspellen. "Alles hangt af van de temperaturen."  

Het heeft ondertussen weinig nut om de pas ontpopte rupsen te lijf te gaan met insecticiden. “Je zal weinig rupsen raken, omdat de meesten nog niet actief zijn” reageert Jochem Bonte. “Wacht nog tot april.” Tips nodig om je buxus te redden? Op sosbuxusmot.be vind je tips om de rupsen te bestrijden. En in dit VILT-artikel leggen professionele boomkwekers uit dat je de buxusmot - en diens rupsen - relatief eenvoudig kan uitroeien met biologische bestrijdingsmiddelen.

Bron: VILT
Beelden: PCS