Coronavirus: Gezondheidsrichtlijnen voor bedrijven
Hierbij enkele gezondheidsaanbevelingen vanuit Prevent Agri om uzelf en potentiële werknemers op uw werkplek te beschermen. Prevent Agri zal deze informatie updaten in het licht van de ontwikkelingen. Naast deze richtlijnen kan Prevent Agri steeds ondersteuning op afstand bieden om u te helpen nadenken over de maatregelen die volgens uw eigen organisatie in uw bedrijf moeten worden genomen.
1. Barrières
2. Organisatie van het werk
3. Organisatie van de ruimten
1/ Barrières
De ziekte wordt overgedragen via druppels (onzichtbare geprojecteerde partikels tijdens niezen of hoesten). Nauw contact met een zieke persoon is daarom noodzakelijk om de ziekte over te brengen: gedeelde woonruimtes, direct contact (minder dan 1,5 meter tijdens een hoestbui, niezen of discussie bij afwezigheid van beschermende maatregelen. Een van de andere voorkeursvectoren van virusoverdracht is contact met ongewassen handen via hand/gezichtcontact. Dit is de reden waarom barrières en maatregelen van sociale distantiëring essentieel zijn om te beschermen tegen ziekten.
Deze preventieve acties moeten strikt opgevolgd worden op de werkplek. Enkele tips, afhankelijk van de situatie:
- Één persoon tegelijk om de handen te wassen in de gootsteen
- Regelmatig handen wassen, voor en na verschillende handelingen, tussen elke klant, verandering van apparatuur of gereedschap ... Voor mensen die werkzaam zijn op de velden:, drinkwater in jerrycans voorzien, flesjes vloeibare zeep en rollen papieren handdoeken.
- Indien mogelijk moet er hydroalcoholische gel / oplossing voorzien worden.
- Voorzie vuilniszakken om de wegwerp papieren handdoeken en zakdoeken in te verzamelen. Gesloten vuilniszakken worden aangeboden via het traditionele afvalverwijderingssysteem.
- Bij voorkeur gebruik maken van kranen en zeepdispensers met elleboog-, knie- of voetbediening... om contact met handen te vermijden
2/ Werkorganisatie Het geven van instructies
Vermijd de overdracht van media tussen individuen (potloden, papieren, documenten, enz.). Gebruik de communicatiemiddelen (telefoon, SMS...) ter vervanging van face-to-face gesprekken. Gebruik de communicatiemiddelen (telefoon, SMS...) om voorraden /materialen op te halen, wat betekent dat je vooraf moet anticiperen en de leverancier moet bellen zodat hij de bestelling voorbereidt, zodat die klaar is om te worden geladen zonder nauw contact. Verwijder face-to-face vergaderingen door te focussen op communicatie op afstand.
Stroom van mensen
Beperk de aanwezigheid van verschillende personen in 1 ruimte (bvb bureau), door gebruik te maken van openlucht-wachtrijen. Laat sowieso maximaal 1 persoon toe per keer in beperkte ruimtes met slechts 1 toegang.
Werkzaamheden op locatie
Beperk het gezamenlijk vervoer (vrachtwagen, bestelwagen, enz.) om naar de site te komen en bevorder het individuele gebruik van de voertuigen. Vermijd dat werknemers samen aankomen op de bedrijfssite: werknemers vertrekken bij voorkeur rechtstreeks van thuis naar de werf of arbeidsplaats en keren na het werk direct naar hun huis terug. Indien een andere bestuurder het voertuig moet besturen, reinig dan het stuur, de bedieningselementen en de handgrepen Organiseer de tewerkstelling in gespreide schema's om contact en kruiscontrole tussen mensen te voorkomen. Respecteer de afstand tussen mensen.
Werksituatie en werkorganisatie
Focus op individuele en geïsoleerde activiteit. Geef de middelen om te communiceren via de telefoon of een ander communicatiemiddel van de geïsoleerde werknemer (werken op verschillende percelen, meerdere rijen uit elkaar ...). Wanneer er voor de werkzaamheden meerdere personen nodig zijn, zorg er dan voor dat de samenstelling van de groepen niet steeds wijzigt. Geef de voorkeur aan werk naast elkaar in plaats van face-to-face met steeds een zekere afstand tussen mensen (bijvoorbeeld, indien mogelijk ten minste 2 meter). Beperk ploegenwisselingen gedurende de dag (reinig werkoppervlakken telkens aan het einde van de werkdag).
Schoonmaakmiddelen, gereedschappen en lokalen
Besteed extra aandacht aan de reinigingsprocedures. Vergeet ook de gevoelige oppervlakken en ruimtes (deurgrepen, toetsenbord, muis, kantoren...), sanitaire voorzieningen, drankdispensers, waterfontein... niet. Gereedschap en gedeelde apparatuur moeten regelmatig worden gereinigd, zoweltijdens als aan het einde van de werkdag. Een ruimte (werkplek, kleedkamer, kantine, toilet, enz.) waar overdag een besmet persoon blijkt te hebben vertoefd, moet worden gereinigd en ontsmet.
Verkopen aan consumenten
De basisrichtlijnen voor de gezondheid die moeten worden gevolgd zijn:
- De klant raakt de producten niet aan, de service wordt geleverd door een werknemer/operator uitgerust met handschoenen.
- De producten worden gedeponeerd op de toonbank door de verkoper.
- Vervolgens kan de klant deze nemen, zodanig de minimale veilige afstand gegarandeerd kan worden.
- Geef de voorkeur aan "contactloos" betalen. Vermijd in elk geval baar geld. Verander handschoenen regelmatig en was je handen zodra handschoenen zijn verwijderd.
Op de werf
Verminder het aantal mensen op dezelfde site of, zorg ervoor dat de afstand tussen de werknemers in acht wordt genomen indien gelijktijdige aanwezigheid essentieel is. Beperk de aanwezigheid in besturingscabines tot één persoon. De cabine moet aan het begin en einde van de dienst worden gereinigd. Wijs één voertuig/machine per persoon toe of anders, als het voertuig van bestuurder dient te veranderen, moet men het stuurwiel reinigen alsook bedieningsorganen, handgrepen, enz. Voorzie voldoende drinkwater en vloeibare zeep, rollen papieren handdoeken voor diegenen die werkzaam zijn op de velden. Bijkomend kan er ook hydroalcoholische gel/ oplossing voorzien worden.. Denk ook na over een afvalbeleid op het veld. Zorg voor vuilzakken waarin onder andere de papieren handdoeken verzameld kunnen worden.
Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Het dragen van werkhandschoenen om snijwonden, vlekken, etc. te voorkomen is belangrijk voor latere handen wassen. Was je handen elke keer dat je een PBM verwijdert: handschoenen, bril, , helm, etc.
Waarschuwing:
Besmette handschoenen die in aanraking komen met het gezicht kunnen leiden tot infectie. Geef de voorkeur aan frequent handen wassen boven permanent gebruik van hetzelfde paar handschoenen.
3/ De organisatie van ruimten
De kleedkamers
Kleedkamers zijn een belangrijke potentiële locatie voor verontreiniging/ besmetting, gezien de beperkte volumes. Als werknemers niet kunnen voldoen aan de aanbevolen afstandsmaatregelen tijdens het aan- en uitkleden, moet de toegang gelimiteerd te worden (niet meer dan één persoon tegelijk in de kleedkamer). Het is ook noodzakelijk om het nodige materiaal ter beschikking te stellen om de handen te kunnen wassen voor en na het binnengaan van de kleedkamer. De kleedkamer moet regelmatig worden geventileerd. Deurgrepen en schakelaars moeten minstens 3 keer per dag worden gereinigd. Het onderhoud van werkkleding valt in Corona-tijd onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf. Professionele kleding mag niet naar huis worden gebracht, ook niet wanneer dit voordien geregeld was door een uitgevoerde risicoanalyse.
Pauze en kantine
Samen maaltijden nemen, wordt niet aanbevolen. Werknemers eten bij voorkeur thuis.. Als ze dat willen, kunnen ze eten in hun voertuig (slechts 1 persoon in het voertuig).
Gemeenschappelijke lunches zijn alleen mogelijk als bepaalde maatregelen strikt van kracht zijn:
- Een kantine van voldoende grootte.
- Afstandsmaatregelen gegarandeerd kunnen worden
- Water/ zeep handen aanwezig is
- Het gebruik van hydroalcoholische gel
- Organiseer een beurtrol in de kantine met intervallen, zodat de afstand tussen 2 mensen steeds 2 meter is
- Het wassen van de hand bij de ingang en de uitgang mogelijk is.
- Desinfecteer gemeenschappelijke oppervlakken, tafels en stoelen na elke gast Vermijd clustering rond koffiemachines
- Desinfecteer de machines (magnetron, koffiezetapparaat) na elk gebruik
- Desinfecteer minstens 3 keer per dag deurgrepen, schakelaars, etc
- De gerechten: Indien mogelijk brengt iedereen zijn eigen gerechten mee
- Afwassen met warm water en zeep
Rokerslokaal
- Verbod van het verzamelen van meer dan twee mensen in de rookruimte.
- Verbod op het gebruik van hydro-alcoholische gel in de rookruimte (brandbaar).
- Deel geen sigaretten of e-sigaretten
Anderstaligen
Via de onderstaande link vind je posters, infofiches en audio van de officiële corona-informatie in de landstalen van België. Ook is het merendeel van deze informatie vertaald naar verschillende vreemde talen. De beschikbare informatie is geordend per taal. Een overzicht van de verschillende talen vind je in de tabel.