De eerste ontharde tegels van campagne 'van tegel naar egel' in beeld | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

De eerste ontharde tegels van campagne 'van tegel naar egel' in beeld

Bij het aftrappen van de campagne “van tegel naar egel” onthardde Herr Seele zelf de eerste tuin. Hij ging met drilboor aan de slag om de allereerste tegels te kunnen aangeven in onze teller. Meteen was de toon gezet: verharde ondergrond waar geen druppelwater door kon vloeien, werd vervangen door een stuk groen die de gekende voordelen oplevert. Vele andere tuinen volgden ondertussen het voorbeeld!

Start te Beervelde

Tijdens de tuindagen van Beervelde kwam Herr Seele de eerste paar tegels symbolisch uitbreken om de campagne op gang te trekken. Nadat de eerste symbolische tegels verwijderd waren, werd het tijd voor het echte werk. Herr Seele trok met het campagneteam richting de eerste tuin die effectief onthard moest worden. En zo geschiedde, de verharde ondergrond maakte plaats voor een stuk groen. Op de beelden is te zien dat gestart werd met aanleggen van een grasstrook. In vergelijking met het beton die er lag, is dit al een serieuze vooruitgang op vlak van waterinfiltratie. Op vlak van biodiversiteit, staan nog enkele aanpassingen op het programma. Bijen hebben namelijk weinig aan grasstrook zonder bloeiende planten. De inplanting van enkele waardevolle planten zal deze tuin op termijn meer waarde geven. Het vormen van een biodiverse tuin is dan ook een werk van langere adem, de eerste en meest belangrijke stap is al gezet, de verharding is verdwenen!

Vele tuinen en openbare plaatsen volgen het voorbeeld

De vele initiatieven om het belang van ontharden aan te kaarten werpen hun vruchten af. Mensen gaan bewust nadenken over veranderingen die ze in hun tuin kunnen doorvoeren, en openbare besturen besteden meer en meer aandacht aan de thema’s biodiversiteit en water. In Eeklo werd een overbodig stuk straat opgebroken en vervangen door een bloeiende groene hoek. In Torhout werd dan weer een verharde binnentuin deels uitgebroken om er planten in de plaats te zetten. Tuinaannemers krijgen steeds meer vragen om oppervlaktes te ontharden en er hun ding mee te doen, zodat de tuin een groene oase van leven wordt.