De ‘openbaargroen-award’ promoot het vakmanschap van de tuinaannemer | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

De ‘openbaargroen-award’ promoot het vakmanschap van de tuinaannemer

Met het project ‘Groene Lente’ bekroont de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) de beste groenrealisaties van het afgelopen jaar. Dit animatieproject voor de gemeentelijke groenvoorziening wordt reeds meer dan 30 jaar georganiseerd door VVOG. Gemeenten met lovenswaardige bloemeninitiatieven, nieuwe groenprojecten, water- of bijenvriendelijke realisaties kunnen meedoen aan deze wedstrijd. Dankzij de steun van VLAM, VMM en LNE krijgen de genomineerde gemeenten prijzen in natura. De finale van de actie Groene Lente 2018 vond dit jaar plaats op donderdag 13 december 2018 te Beveren, de groen- en bloemengemeente van 2018. Op deze Finale, die door meer dan 200 personen werd bijgewoond, werden niet alleen alle wedstrijdresultaten bekendgemaakt, maar werden ook de beste voorbeeldstellende groen-, water- en bijenvriendelijke realisaties gepresenteerd. Het was voor de deelnemende steden en gemeenten, zoals steeds, dé ideale gelegenheid om inspiratie op te doen voor alle eigen toekomstige groenprojecten.

‘Openbaargroen Award’ voor Brugge

De VVOG-wedstrijd Groene Lente reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele tuinaannemer. Deze keer ging de prijs naar project ‘De Bilk’ in Brugge. De aanleg ervan gebeurde door ‘Al Verde’ uit Lendelede. De Bilk is gelegen in de Pannebekestraat in de wijk Sint-Jozef in Brugge en beslaat 9.700 m². In 2014 werd in samenspraak met de omwonenden en het dienstencentrum een masterplan opgemaakt en goedgekeurd door de stad. Het plan voorzag naast speelruimte ook de oprichting van een buurttuin. Het ontwerp is van de plaatselijke groendienst (Ilse Vansevenant). Het groenaanleg en -onderhoud is in handen van Eric Baert van ‘Al Verde’ uit Lendelede. De waterproblematiek is de rode draad in het ontwerp. ‘De Bilk’ ligt verdiept ten opzichte van de omgeving en heeft een belangrijke waterbufferende functie. Het ontwerp voorziet zo weinig mogelijk verharding, hoger gelegen speelzones en wadi’s. Deze laatste kunnen water opvangen en vormen een natuurlijk spelelement. In de wadi’s en elders op ‘De Bilk’ werden 53 hoogstammige en meerstammige elzen aangeplant. Deze boomsoort heeft immers het vermogen om water aan de bodem te onttrekken.

Genk is dit jaar de ‘bijenvriendelijkste gemeente’ van Vlaanderen.

‘Week van de Bij’, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de vierde maal op zoek de gemeente die de meeste inspanningen levert voor deze waardevolle bestuivers. In 2018 namen 50 gemeenten deel aan de wedstrijd. Ze kregen afgelopen zomer allemaal het bezoek van een jury. Bij de beoordeling werd er rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien en maaien), het aanplanten van extra bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht.

Oudenaarde verkozen tot ‘Groen en bloemengemeente 2019’

De stad Oudenaarde is door de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) verkozen tot ‘Groen en bloemengemeente 2019’. Met de nieuwe titel dingt Oudenaarde dit jaar mee in de Europese wedstrijd ‘Entente Florale Europe’. Oudenaarde kreeg de vlag van Entente Florale overhandigd en vertegenwoordigt hiermee Vlaanderen in deze Europese wedstrijd. De jurering ervan voorzien is in de komende zomer. Oudenaarde volgt de gemeente Beveren op die vorig jaar de Vlaamse kleuren verdedigde op Entente Florale Europe, en daar bekroond werd met een zilveren medaille.

Auteur: Jan Vancayzeele
Beelden: VVOG