De zomer blijkt het seizoen bij uitstek voor kinderen om buiten te ravotten | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

De zomer blijkt het seizoen bij uitstek voor kinderen om buiten te ravotten

Ze willen de natuur beleven met al hun zintuigen. De natuur zet hen aan tot onderzoeken, luisteren, ruiken, voelen en proeven.

Zodra de zon schijnt, komt de natuur tot leven en gaan ook mieren werken aan het bouwen van nesten en de uitbreiding van hun territorium. Zo gaat ook de mier met zijn kolonie in een tuin hard aan de slag. Nieuwe nestplaatsen worden al vliegend bereikt, zodat zelfs in bloembakken tien meter boven de grond nesten ontstaan.

De mieren hebben rechtstreeks contact met de grond onder hun poten en de communicatie gebeurt door feromonen dwz. chemische en onzichtbare stoffen. Op die manier kan een voedselverzamelaar een spoor op de grond achterlaten zodat andere mieren zullen volgen.

Mieren kunnen wel een leuk thema zijn voor een educatieve spelnamiddag.

Mierenspel voor in zomer

Mieren zijn sociale insecten die leven in groep. Er is een koningin, werksters en mannetjes. De koningin deelt de knikkers uit bij het behalen van een opdracht.
Alle spelers van een gezin of vriendengroep brengen enkele opdrachten tot een goed einde met als doel om een sterke en steeds groter wordende kolonie met knikkers te vormen.

Benodigdheden

 • Knikkers om een kolonie te bouwen
 • Materiaal voor de opdrachten

Mogelijke opdrachten

Enkele werksters trekken erop uit om voedsel te vinden. Ze kunnen grote afstanden afleggen. Laat hen bv. een opdracht vervullen om alle benodigdheden te verzamelen voor het vieruurtje of om te helpen met een huishoudelijke taak binnen een afgesproken tijd.

Soms komen werksters knikkers stelen en moet de kolonie beschermd worden. Een mannetje beschermt de kolonie met een waterpistool of met water in de mond wanneer iemand de kolonie probeert binnen te geraken.

Mieren uit de tuin verwijderen

De nesten van mieren bestaan uit een enorme gangenstelsels. Zij maken hiermee een terras en tuin instabiel.

Enkele preventietips

 • Sop de tuintafel regelmatig en veeg de tegels zodat los zand direct terug in de voegen gaat.
 • Mieren houden van rottend materiaal in de tuin dus verwijder oud hout en blad. Sluit de vuilcontainers buiten goed af, hier huist een ware voorraadschuur voor mieren.
 • Er zijn verschillende middelen om een grens te maken waar mieren niet overheen zullen gaan. Mieren lopen nooit over een koperdraad heen, ze hebben nl. een hekel aan koper. Leg een koperdraad langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen. Muntjes van vijf cent schijnen hetzelfde effect te hebben.
 • Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Strooi het op de routes van de mieren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen het strooien wel herhalen.
 • Het is goed om te weten dat mieren altijd een vaste route nemen. Verstoort men die route dan raken de dieren gedesoriënteerd.
 • Gooi koffiedik in de tuin. Vermeng het met een beetje tuinaarde en strooi het op plekken waar je de mieren vandaan wilt houden. Overigens is een beetje koffie goed voor de planten én katten hebben er een hekel aan.
 • Er zijn verschillende kruiden en planten waar mieren een hekel aan hebben. Als we het hebben over kruiden dan houden salie, rozemarijn, bieslook, majoraan, maggikruid en basilicum mieren op afstand. 
 • Vul bloempotten met tuinaarde en zet deze omgekeerd bovenop de nesten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Zo kan de gehele pot met het nest verwijderd worden.
 • De planten die mieren weren zijn afrikaantjes (eenjarig) of lavendel. Hier blijk de goudsbloem echter het meest effectief. Plaats de kruiden of planten in enkele strategisch geplaatste potten of op slimme plaatsen in de tuin.

De tuinaannemer kan ook steeds advies geven.