Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven

Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown vanwege de dramatische coronacijfers. We mogen thuis nog één iemand uitnodigen, niet-essentiële winkels gaan dicht en telewerk wordt verplicht. "Dit zijn de maatregelen van de laatste kans", zei eerste minister Alexander De Croo.

De regel van vier in de binnenruimte vervalt. Er mag vanaf nu slechts één persoon tegelijk worden uitgenodigd, en dat is meteen ook het knuffelcontact. Wie alleen woont, krijgt een uitzondering en mag twee personen uitnodigen. In de buitenlucht mag nog wel met vier personen worden afgesproken, maar wel met afstand, mondmasker en in beweging.

Alle niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Thuislevering en ophalen zijn wel mogelijk. De regering stelt nieuwe steunmaatregelen voor de middenstand in het vooruitzicht. "De federale regering zal de bestaande steun evalueren, verlengen en versterken waar nodig. Er zal extra steun komen, we gaan niemand laten vallen", zei De Croo (Open Vld). Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf aan dat ook Vlaanderen de komende dagen zal nadenken over nieuwe initiatieven. "Het uitgangspunt daarbij is nog steeds dat bedrijven die gezond waren voor de crisis niet failliet mogen gaan als gevolg van de crisis", zei Jambon.

Voedingswinkels en supermarkten blijven open. "Er is geen enkele reden om te hamsteren, degenen die dat wel doen, gaan zich heel asociaal opstellen", aldus De Croo. Colruyt heeft ondertussen aangekondigd dat het op zoek is naar 2.000 tijdelijke werknemers om de komende maanden de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. De retailer richt zich onder meer op tijdelijke werklozen. De extra mensen zijn nodig voor de extra drukte in de winkels, maar ook omdat steeds meer Colruyt-werknemers door ziekte of quarantainemaatregelen uitvallen.

"We lanceren een warme oproep naar mensen uit zwaar getroffen sectoren, die momenteel tijdelijk werkloos zijn, om te komen werken in de winkels, de logistieke distributiecentra en de productieateliers van de groep", luidt het in een persbericht.

Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven

Minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vertelde na de persconferentie dat tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen openblijven. Tijdens de lockdown in maart moesten die aanvankelijk nog de deuren gesloten houden. "Daar was nu geen discussie over", aldus Vandenbroucke, die eraan toevoegt dat mensen ook nog naar de fietsenmaker of naar de garage kunnen voor herstellingen. "Mensen kunnen ook nog steeds bestellingen plaatsen bij winkels die gesloten zijn en die dan eventueel voor de deur ophalen. We moeten alleen vermijden dat ze binnengaan, want anders krijgen we weer te veel contacten, en dat is wat het virus wil."

Bron: VILT