Duaal leren tuinaanleg in de lift | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Duaal leren tuinaanleg in de lift

Duaal leren is een geïntegreerd traject in het secundair onderwijs waarin algemene vorming, beroepsgerichte vorming en werkervaring één geheel vormen. Jongeren verwerven de vaardigheden die ze nodig hebben om een kwalificatie te behalen zowel op de werkvloer als op school. Het leertraject bestaat dus uit een les- en werkcomponent die op elkaar zijn afgestemd en samen een coherent geheel vormen.

Vorig schooljaar was er een primeur in de onderwijswereld namelijk de start van het duaal leren via proeftrajecten. Hierbij krijgen leerlingen ongeveer 60% van hun tijd opleiding op de werkvloer en 40% in de klas. Onze sector werd vorig jaar door onderwijsminister Hilde Crevits gekozen als één van de zes sectoren met een proeftraject duaal leren. We hebben samen met Eduplus een concreet traject uitgewerkt voor de opleiding Groen- en tuinbeheer voor vijf scholen uit het BuSO-onderwijs. De voorbereiding was intensief met enthousiaste leerkrachten die echt geloven in het proeftraject en met een administratie die wij telkens weer met nieuwe vragen en problemen confronteerden. Maar het resultaat mag gezien worden.

Samen met Eduplus hebben we het verloop van het proefproject van nabij opvolgd. Er was eind oktober overleg met de tuinbouwscholen die deelnemen aan het zogenaamde standaardtraject BuSO OV3 voor het schooljaar 2017 – 2018. In dit proeftraject dat vorig schooljaar van start ging, wordt duaal leren ‘Groen- en tuinbeheer’ in de praktijk uitgetest. De resultaten van dit project zijn zeer positief. Zowel de scholen als de deelnemende tuinaannemers zijn zeer enthousiast over dit systeem van leren en werken dat in de nabije toekomst ook voor andere richtingen zal georganiseerd worden.

Op 15 september 2017 werd namelijk het decreet duaal leren principieel goedgekeurd waarbij een lijst van 50 duale opleidingen voor 2018-2019 voorgesteld werden. Voor de tuinaanlegsector gaat dit over de volgende trajecten: groenaanleg en –beheer duaal, tuinaanlegger-groenbeheerder duaal en medewerker groen- en tuinbeheer. Groen Groeien neemt deel aan de ontwikkelcommissies voor de uitwerking deze trajecten zodat er een goede afstemming is op de praktijk.