Een groene omgeving draagt bij tot een goede gezondheid
Een boswandeling, even uitrusten in de tuin: wie knapt er niet van op?
De natuur is een plek bij uitstek om tot rust te komen, maar ook een plek die nieuwe energie geeft. Veel mensen ervaren de natuur als heilzaam. Vooral voor psychische problemen en voor aandoeningen aan de luchtwegen biedt de natuur volgens hen uitkomst. Dat die natuur niet altijd hoeft te bestaan uit een regenwoud of een berglandschap blijkt uit het project ‘Vitamine G’, dat het effect van de groene ruimte op gezondheid en welzijn onderzocht. De conclusie: meer groen in de buurt hangt samen met minder acute gezondheidsproblemen en een betere algemene en mentale gezondheid.
Groen is stressreducerend en verhoogt de concentratie
Dat zijn de twee meest gevonden resultaten in studies naar het effect van natuur, zegt Agnes van den Berg, bijzonder hoogleraar beleving en waardering van natuur en landschap bij de Rijksuniversiteit Groningen.
‘Op korte termijn verbetert natuur aantoonbaar de concentratie en vermindert het stress, waardoor het ook rustgevender is. Op lange termijn is het gunstig voor psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie, maar ook voor problemen geassocieerd met de luchtwegen, zoals astma, en voor aandoeningen gerelateerd aan bewegen, zoals diabetes.’
Groen heeft effect door de natuurlijke patronen
Alles wijst erop dat natuur iets met je doet waardoor je gezonder wordt door de informatie-patronen in de natuur. Die zijn grillig van vorm, ruw, gevarieerd en zichzelf herhalend. Bij een boom is al op afstand een vertakking te zien, maar wie van dichtbij kijkt, ziet opnieuw een vertakking in een afzonderlijke tak en daarbinnen weer in de stam. En ook in bijvoorbeeld een grasveld is een voortdurend herhalend patroon van grassprieten te ontdekken. Dingen die mensen maken, zijn veel rechtlijniger. Onze ogen zijn evolutionair afgestemd op de natuur, waardoor we het beeld prettig vinden en het ons geen moeite kost ernaar te kijken. Dat zorgt voor rust en brengt weer andere effecten teweeg in het lichaam.
Groen verhoogt productiviteit
Gezien de concentratieverhogende en stressverlagende effecten lijkt de economie veel baat te kunnen hebben bij groen. Planten zijn zinvol op plekken waar mensen veel met hun hoofd bezig zijn, moeilijke of creatieve taken uitvoeren.
Ziekenhuizen zouden er ook baat bij hebben, zegt Van den Berg. ‘Ziekenhuispersoneel is hulpvaardig en neemt weinig tijd voor zichzelf, en al helemaal niet voor groen. Terwijl verplegers en artsen daar veel voordeel bij hebben. Ze verplaatsen zich vaak wel veel, dus het is een uitkomst als ze onderweg door een groene ruimte kunnen lopen.’
Groen in onze werkomgeving maakt ons gelukkiger en productiever. Dat gaat in tegen de trend van spartaanse werkruimtes.
Veel bedrijven kiezen voor kale werkruimte, want dat leidt minder af. Nochtans vonden wetenschappers eerder al een verband tussen planten en blije mensen.
Bron: The Journal of Experimental Psychology