Een wintereik als symbool voor meer groen en bomen in de stad | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Een wintereik als symbool voor meer groen en bomen in de stad

Boomplantdag oudenaarde  

woensdag 20 februari 2019

‘Een wintereik als symbool voor meer groen en bomen in de stad’  

De traditie van de boomplantdag is te danken aan de journalist en uitgever J. Sterling Morton (*). Hij lanceerde in 1854 een boomplantactie om de staat Nebraska (USA) opnieuw te bebossen. De boomplantbeweging kreeg in andere Amerikaanse staten voet aan de grond en breidde zich verder uit over de hele wereld. In veel landen is de boomplantdag een traditie geworden, In Australië wordt deze bijvoorbeeld in de maand juli georganiseerd.  

Vriend van leefomgeving en klimaat

Het klimaat en onze leefomgeving zijn heel actueel geworden doordat de klimaatverandering voelbaar en zichtbaar is geworden. De tienduizenden klimaatbetogers wijzen terecht op onze toekomst. Bomen en groen maken zeker deel uit van de mogelijke oplossingen. Het doel van deze boomplantdag is om stil te staan bij het belang van bomen. En er is wel degelijk nood aan een dag waarop we stilstaan bij het nut van bomen en er zelf werk van maken want ze dragen daadwerkelijk bij tot de minder sterke stijging van het CO2-gehalte in onze lucht en dus ook tot het minder snel opwarmen van onze planeet. Onderzoek bevestigt dat bij bebossing er de eerste 30 jaar gemiddeld 15 à 20 ton CO2 per ha per jaar vastgelegd wordt. Omgerekend naar aantal gereden kilometers per ha (ongeveer 100 g/C02 per km) kun je zo ongeveer 15.000 km compenseren of gemiddeld een jaar autorijden. Eens de bomen volwassen zijn, is dat natuurlijk nog meer. Andere gegevens geven aan dat een 25 m hoge boom per dag tot 18.700 l zuurstof produceert. Dat komt overeen met het zuurstofverbruik van 10 personen per dag.  

Bomen op het juiste ogenblik planten

De winterperiode, wanner de bladeren gevallen zijn, is het ideale tijdstip om bomen te planten. Naaldhoutgewassen die hun blad behouden, kunnen ook geplant worden van oktober tot in mei en planten in kluit of in pot kunnen bijna het ganse jaar op de juiste plaats gezet worden. Het najaar is theoretische gezien het beste moment want dan is de grond nog warm en kunnen de wortels in de wintermaanden al groeien. Maar veel mensen denken maar aan hun tuin bij het begin van de lente en omdat de bomen best geplant worden voordat de bladeren verschijnen, is eind februari- en maart ook nog een goede periode. Zoals Confucius al zei: “Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu”. Laten we dus straks deze boomplantdag in de praktijk. Onze Vlaamse boomtelers beschikken over een ruime keuze aan bomen; er zijn grote bomen die heel oud kunnen worden, aangepaste bomen voor kleine tuinen, meerstammige bomen die de aandacht trekken, vruchtdragende bomen, wintergroene bomen enzovoort. (meer info op www.groenvanbijons.be/klimaatbomen)  

Boomplantdag Oudenaarde  

Op 20 februari is in Oudenaarde een wintereik (maat 30/35) geplant ter gelegenheid van de boomplantdag georganiseerd door AVBS en VVOG. Deze wintereik (Quercus petraea) kan gerekend worden bij de groep van de klimaatbomen. Het is een grote boom, goed bestand tegen hitte en droogte en dus ideaal om hier en nu aan te planten. Maar een boom staat in feite symbool voor het leven. Er zijn dan ook veel andere gelegenheden om een boom te planten. Je kunt er ook een plechtigheid van maken en mensen samenbrengen, denk bijvoorbeeld aan een geboorteboom, een vredesboom, een huwelijksboom, ... laat je fantasie de vrije loop!  

(*) J. Sterling Morton: “Each generation takes the earth as trustees. We ought to bequeath to posterity as many forests and orchards as we have exhausted and consumed.”

Bijkomende informatie: Lucien Verschoren, AVBS - lucien.verschoren@telenet.be