Eind september gaat verkoopverbod glyfosaat voor particulieren in voege | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Eind september gaat verkoopverbod glyfosaat voor particulieren in voege

Over ruim een maand wordt de verkoop van glyfosaat verboden. Dat stelt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme in La Libre Belgique, in een antwoord op de Waalse milieuminister Carlo Di Antonio. Die laatste betreurde onlangs dat, ondanks het door de drie gewesten opgelegde verbod op het gebruik van glyfosaat, het product wel nog altijd verkocht mocht worden. De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen is inderdaad federale materie, maar Ducarme stelt het niet op prijs dat Di Antonio vergeten lijkt te zijn dat de beslissing daarover reeds viel en het enkel wachten is op de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

“Een kwestie van weken”, langer gaat het volgens federaal landbouwminister Denis Ducarme niet meer duren alvorens de verkoop van glyfosaat in tuincentra en doe-het-zelf-zaken verboden wordt. "Ik herinner minister Di Antonio eraan dat de ministerraad in de eerste helft van dit jaar een koninklijk besluit over een verbod op de verkoop aan particulieren goedgekeurd heeft", aldus Ducarme. "De Raad van State gaf een gunstig advies, en ik wacht nu op de publicatie in het Staatsblad. De beslissing werd dus genomen.”

Het koninklijk besluit moet voor 15 september gepubliceerd worden, en treedt tien dagen later in werking, verduidelijkt het kabinet van Ducarme. Professionele gebruikers in het bezit van een fytolicentie, zoals landbouwers en tuinaannemers, mogen het product wel blijven kopen en gebruiken.

Bron: Belga / La Libre Belgique via VILT