Elektriciteit in de strijd tegen Japanse duizendknoop | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Elektriciteit in de strijd tegen Japanse duizendknoop

De stad Lier gaat de Japanse duizendknoop, een agressieve exotische plant, via elektrocutie bestrijden. Het Beringse bedrijf Dolmans Landscaping gebruikt een techniek die overgewaaid is uit Engeland: 4.000 volt door de stengels jagen. Lier heeft de Belgische primeur voor de methode, maar in Nederland worden de machines al langer gebruikt. “Het voordeel is dat het een veilige en gerichte manier van werken is”, klinkt het. “Ook de berenklauw en ander onkruid kunnen hiermee worden aangepakt.”

Steeds meer zie je overal in ons land de Japanse duizendknoop opduiken, een invasieve exoot die via Londen het vaste Europese continent bereikte. “De plant groeit razendsnel en kan met z'n sterke wortelstokken zelfs schade veroorzaken aan funderingen”, weet het Agentschap Wegen en Verkeer “Zijn takken en bladeren gaan al snel over wegen hangen of verkeersborden verstoppen. Zijn wortels kruipen over fietspaden en zijn zelfs in staat om funderingen en verhardingen te beschadigen.”

Verplaatsing van ‘besmette’ grond is de voornaamste verspreidingsmethode van de plant, het is dus belangrijk om te controleren of er in grond, die elders gebruikt zal worden, Japanse duizendknoop aanwezig is. Als dat het geval blijkt, moeten ofwel de planten en wortels zorgvuldig verwijderd worden, of anders moet men afzien van het gebruik van de grond. Een echte oplossing om de plant te verwijderen is er (nog) niet. Injectie van stoom, het inzetten van schimmels of bladluizen, de bovengrondse delen laten afknabbelen door geiten of koeien,... het rijtje bestrijdingsmethoden is best lang.

In Lier willen ze de woekerende plant bestrijden met elektriciteit. "Als je de plant onder een bepaald voltage zet, dan ga je de eiwitten in de plant koken, waardoor ze wordt uitgeput", zegt Ben Buyvoets van Dolmans Landscaping. "Wij jagen in totaal 4.000 volt door de plant. Als je dat een paar keer herhaalt, ga je ervoor zorgen dat de plant afsterft en niet meer verder goeit. Dat lijkt misschien gevaarlijk, maar de mensen die dat doen, krijgen een speciale opleiding. Er worden ook perimeters afgebakend voor passanten, zodat alles veilig gebeurt." Het gaat momenteel nog om een proefproject op drie verschillende locaties in Lier. Als het resultaat positief is, dan wordt de techniek in de toekomst ook op andere plaatsen gebruikt.

Bron: Het Belang van Limburg / Radio 2 via VILT