Events voor tuinaannemers op GREEN EXPO 2014 | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Events voor tuinaannemers op GREEN EXPO 2014

ZONDAG 21 SEPTEMBER: "DAG VOOR DE TUINAANNEMER"

Seminarie SANAC & AVBS-Groen Groeien met terugblik en vooruitblik op 2015 (10u15-12u00)

Een greep uit de onderwerpen: een aantal erkenningen van courante bestrijdingsmiddelen voor tuinaanleggebruik wijzigen of worden binnenkort ingetrokken. Bij de aankoop van deze middelen dien je dus steeds rekening te houden met de erkenningen en de opgebruiktermijn. Meer en meer komen er nieuwe en interessante biologische bestrijdingsmiddelen op de markt. Over welk rijbewijs moet je als tuinaannemer beschikken om met een tractor te rijden? Hoe zit dat nu met het gebruik van landbouwtractoren in de tuinaanlegsector? Vanaf 1 mei traden de nieuwe regels voor het brandstofverbruik van tractoren in werking. We geven de basisprincipes met de aandachtspunten van de nieuwe regels mee.

 • 10h15: ontvangst met koffie;
 • 10h30: Gebruik van bestrijdingsmiddelen in de groenvoorzieningssector: nabeschouwing 2014 met een blik op de nieuwigheden in 2015 door Ir. Peter Willemijns – SANAC-Fyto;
 • 11h15: Gebruik van landbouwtractoren in de tuinaanlegsector: rijbewijs, G-kentekenplaat, dieselgebruik, periodieke keuring, gemengd gebruik, … door ing. Jan Vancayzeele;
 • AVBS/Groen Groeien;
 • 12h00: Aperitief aangeboden op de stand van Sanac

Inschrijven kan via de http://www.green-expo.be/nl/Randprogramma

DINSDAG 23 SEPTEMBER: "DAG VAN HET OPENBAAR GROEN EN DE GROENVOORZIENER"

 • Programma 23/9:
  09u30: Bijenvriendelijk groenbeheer
  10u00: Kostprijsberekening voor de tuinaannemer
  12u00: Walking Dinner: netwerking met groenvoorzieners en groenambtenaren
  14u00: Alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen in openbaar groen
VVOG-seminarie - Bijenvriendelijk groenbeheer: Welke mogelijkheden zijn er om het openbaar groen te ontwerpen en te beheren met aandacht voor bijen en andere nuttige insecten? (9u30-12u00)

In een recente studie van de Europese Commissie werd een alarmerend beeld opgehangen van de evolutie van de bijenpopulaties. Bestuivers zijn onmisbaar voor de productie van een groot aantal vruchten (gewassen) met economische waarde. Vooral bijen hebben het moeilijk te verduren, niet alleen omdat zij bedreigd worden door de Varroamijt maar ook en vooral omdat er op bepaalde momenten van het jaar onvoldoende voedsel (bloeiende planten) voorhanden is. Aandacht voor meer biodiversiteit in het openbaar groen is daarom een absolute noodzaak. De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) organiseert op dinsdag 23 september 2014 in de marge van de vakbeurs Green Expo een studievoormiddag rond dit boeiende thema.

Syntra West-seminarie i.s.m. VLAM: Kostprijsberekening en prijzenbeleid voor de tuinaannemer (10u00-12u00)

Tijdens deze sessie wordt er nagegaan hoe een tuinaannemer een goede kostprijsberekening opmaakt voor zijn toekomstige projecten. Dit zal aan de hand van een praktijkgericht groenproject gebeuren waarmee je als tuinaannemer met de verkregen informatie en rekenmodellen onmiddellijk aan de slag kunt voor je eigen projecten. Spreker is Pierre Delputte. VLAM stelt de campagne ‘Beter Buurtgroen’ voor.

Programma:

 • 10u00 - 11u00  Productanalyse: een goede kostprijsberekening start met de kennis van je  producten. Ken je de exacte kostprijs van grondstoffen, materialen en planten die je nodig hebt om een project uit te voeren? Hoe bereken ik mijn kosten: aankoopprijzen vs. verkoopprijzen.  Hoe stel ik mijn prijs voor in mijn offerte?
 • 11u00 - 11u45 Een voorbeeld uit de praktijk: we bestuderen een concrete case waarbij een offerte met kostprijsberekening wordt opgesteld voor een aanbesteding van een openbaar project.
 • 11u45 - 12u Korte voorstelling campagne ‘Beter Buurtgroen’ door VLAM. Beter Buurtgroen is een campagne van VLAM op maat van  groenambtenaren, tuinaannemers en boomkwekers, en stimuleert samenwerking bij de aanleg van openbaar groen. Meer info: www.beterbuurtgroen.be.

Kostprijs: € 60 + 21 % BTW = € 72,60

Inschrijven via http://www.green-expo.be/nl/Randprogramma

Green Expo – walking dinner (12u00 – 14u00)

Op deze walking diner kun je bijpraten met collega’s en groenambtenaren van openbare besturen.  Dit netwerkevent wordt georganiseerd door VLAM en VVOG en gratis aangeboden door Green Expo. Gelieve op voorhand je plaats te reserveren via de inschrijving van je gekozen seminarie. Deze walking diner is enkel bedoeld voor de deelnemers van de lezingen.

Escala-seminarie - Alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen in openbaar groen (14u00-16u00)

Vanaf 1 januari 2015 geldt er een algemeen verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in openbaar groen. Slechts heel uitzonderlijk kun je nog gebruik kunnen maken van deze producten mits het doorlopen van een strikte procedure. Er bestaan in de praktijk voldoende alternatieven om onkruid te bestrijden. Hiervoor moet je wel een aantal belangrijke beleidsmatige ingrepen ondernemen en keuzes maken. Volgt je deze workshop, dan ga je alvast naar huis met een aantal concrete tips en een stappenplan om in de toekomst onkruid te bestrijden zonder gewasbeschermingsmiddelen. Spreker is Yves Dehondt die dankzij zijn jarenlange ervaring met alternatieve onkruidbestrijdingstechnieken enkele goede voorbeelden uit praktijk kan meegeven.

Volgende topics komen aan bod:

 • Naar een beleidsmatige aanpak van gewasbeschermingsmiddelenreductie;
 • Hoe je groeninventaris en groenplan opmaken in functie van deze uitdaging;
 • Ontwerp en beheer van jouw groen i.f.v. de nieuwe doelstellingen;
 • Hoe communiceer je deze nieuwe manier van aanpak naar je groenmedewerkers, je collega’s en de burgers.

Kostprijs: € 60 + 21 % BTW = € 72,60

Inschrijven via http://www.green-expo.be/nl/Randprogramma