Financiële maatregelen getroffen door banken en overheid | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Financiële maatregelen getroffen door banken en overheid

De regering, de Nationale Bank en de financiële sector zijn een aantal maatregelingen overeengekomen om de financiële problemen op te vangen die levensvatbare bedrijven, zelfstandigen en particuliere hypotheeknemers ondervinden als gevolg van de coronacrisis. De regeling bestaat uit twee grote luiken: zes maanden betalingsuitstel voor schulden aan banken én de mogelijkheid om een nieuw overbruggingskrediet te krijgen voor 12 maanden.

Bedrijven en particulieren krijgen tijdelijk betalingsuitstel voor schulden aan banken

Wie tegenover banken leningen en financiële verplichtingen heeft, zal tot 30 september kosteloos vrijgesteld worden van betaling van intrest en kapitaal. Dat geldt niet alleen voor bedrijven en zelfstandigen, maar ook voor particulieren met een woonkrediet. Dit betalingsuitstel wordt niet automatisch toegekend maar moet aangevraagd worden. De voorwaarde is ook dat de problemen een gevolg zijn van de coronacrisis.

Waarborgsysteem van 50 miljard euro voor nieuwe kredieten voor bedrijven en zelfstandigen

Je kan de staatswaarborg aanvragen voor het coronakrediet tot eind september. Deze kredieten hebben een looptijd van maximum 12 maanden. Ze zijn bestemd voor bedrijven en zelfstandigen die op 1 februari nog geen betalingsachterstand en op 29 februari minder dan 30 dagen achterstand hadden.

Bedrijven kunnen maximaal 50 miljoen euro opnemen onder de staatswaarborg. Als een onderneming wil onderhandelen over een hogere lening of kredietlijn, zal dat in samenspraak gebeuren met de overheid. Ook herfinancieringen zijn expliciet uitgesloten. Kmo’s betalen daarvoor aan de staat een vergoeding van 25 basispunten, grote bedrijven betalen 50 basispunten.

Concreet dragen de banken de verliezen tot 3 procent op de uitgeschreven kapitalen. Bij verliezen tussen 3 procent en 5 procent is de helft ten laste van de financiële sector en de andere helft van de overheid. Voor verliezen van meer dan 5 procent neemt de overheid 80 procent op zich.

Opmerking Het gaat hier om voorlopige engagementen die nog moeten bekrachtigd worden in een reglementair kader.

Bron: SBB Accountants & Adviseurs