Flexibele afschermingen in voertuigen tijdelijk toegestaan | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Flexibele afschermingen in voertuigen tijdelijk toegestaan

Vanaf 4 mei 2020 tot en met 4 mei 2021 is het tijdelijk toegestaan om flexibele, demonteerbare afschermingen te plaatsen in alle voertuigen van het type M en N. Dat laat toe om op een veilige manier meerdere werknemers tegelijkertijd van hetzelfde voertuig gebruik te laten maken.

Het vervoeren van personeelsleden is gedurende de hele Corona-crisis al een heikel punt geweest. Op aandringen van AVBS-Groen Groeien heeft de overheid een aantal maatregelen goedgekeurd die voor onze sector van nut zijn. Daarnaast heeft AVBS-Groen Groeien ook gevraagd om naar voorbeeld van het openbaar vervoer ook gewoon te kunnen werken met mondmaskers. 

Geen permanente afschermingen

Permanente afschermingen blijven onderworpen aan een tweede fasegoedkeuring. De plaatsing van blijvende afschermingen moet uitgevoerd worden door een erkende technische dienst en/of fabrikant. Onder permanenten afschermingen wordt verstaan: een afscherming die door constructie met het voertuig duurzaam verbonden is en/of die niet te verwijderen is zonder het gebruik van gereedschap.

Een demonteerbare afscherming is een afscherming die gemakkelijk kan verwijderd worden én dit zonder het gebruik van een gereedschap. Het plaatsen van demonteerbare flexibele transparante afschermingen in voertuigen, naar aanleiding van Covid-19, is enkel toegelaten onder een aantal voorwaarden.

Doorzichtig en veilig

Zo moeten het zichtveld van de bestuurder en het indirect zicht (spiegels) bewaard blijven. De lichtdoorlaatbaarheid van het scherm moet minstens 70 % bedragen (dit kan gestaafd worden met een attest van de leverancier). De afschermingen mogen geen gevaarlijke oneffenheden of scherpe kanten/randen/hoeken vertonen die het risico op of de ernst van letsels kunnen vergroten bij ongevallen. Bij twijfel over de afrondingen van de hoeken is de minimale afrondingsstraal 3,2 mm. De bevestigingen mogen geen gevaarlijke kanten/randen/hoeken hebben die letsels kunnen vergroten. Het materiaal van de afschermingen moet flexibel zijn en mag geenszins of slechts zeer moeizaam kunnen versplinteren. Komt in aanmerking: hoogwaardig en slagvast polycarbonaat of gelijkwaardig. Acrylaat (Plexiglas) is niet toegelaten. Als alternatief zijn soepele, transparante gordijnen in kunststof toegelaten mits ze goed opgespannen blijven. De tijdelijke afscherming moet gemakkelijk en zonder gereedschap demonteerbaar zijn in geval van brand of ongeval.

Indien de afscherming geplaatst is tussen passagiers of tussen passagier en bestuurder, moet er ten minste één toegangsweg of uitgangsweg zijn die onbelemmerd bereikbaar is.

Alle bedieningsorganen van het voertuig moeten goed bereikbaar zijn. De goede werking van veiligheidssystemen zoals veiligheidsgordels, airbags en zo meer mag niet gehinderd worden door de afscherming(en). De afscherming mag ook niet los op de zetel rusten.

Er zijn sancties voorzien voor afschermingen die niet voldoen aan de keuringseisen en wie de afscherming na 4 mei 2021 nog niet heeft verwijderd, loopt ook kans op een sanctie.

Bron en foto: Departement Mobiliteit en Openbare Werken