Gevelgroen voor duurzame steden | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Gevelgroen voor duurzame steden

Groene, levende gevels zijn hip. Ze verbeteren niet alleen het uitzicht, maar leveren ook een belangrijke bijdrage aan het klimaat binnen- en buitenshuis en aan de biodiversiteit. “Verticaal groen draagt bij tot het zomercomfort van een gebouw en de stad door het reduceren van het hitte-eiland-effect, het absorbeert geluid en zuivert fijn stof in de lucht”, weten ze bij het Proefcentrum Sierteelt. Met het project ‘Groen Bouwen’ willen verschillende partners kennis opbouwen rond dit thema en een betere implementatie van gevegetaliseerde gevels in Vlaanderen voorzien.

De tijd van saaie grijze gevels in het straatbeeld is voorbij, luchtzuiverende muurtuinen worden de nieuwe trend. “Gevelgroen biedt ook een oplossing voor klimaatbestendige, duurzame steden: meer planten integreren op gevels is een noodzaak om extreme temperaturen, hevige regenval en een verarming van de biodiversiteit in verstedelijkte gebieden tegen te gaan”, zegt projectcoördinator van ‘Groen Bouwen’ Filip Dobbels.

Maar hoe kunnen we muren vergroenen met planten? “Er bestaan verschillende types groene wanden”, licht Filip Dobbels toe. “Enerzijds heb je grondgebonden groene wanden, waarbij de planten wortelen in de bodem onderaan een gevel en anderzijds heb je zogenaamde ‘living wall systems’, waarbij planten groeien in een organisch of inert substraat, zonder contact met de bodem.” Bij die laatste is een irrigatiesysteem noodzakelijk. “Deze systemen zijn dan ook wat prijziger dan grondgebonden groene wanden.” Een overzicht van bedrijven die groene wanden plaatsen of er onderdelen voor aanbieden kan je vinden via de website www.gevelgroen.be.

Ook in hoge appartementsgebouwen kan groen geïntegreerd worden. Een bekend voorbeeld hiervan is de ‘Bosco Verticale’ in Milaan van architect Boeri. “Maar anno 2019 zijn dergelijke projecten ook in Vlaanderen realiseerbaar”, aldus Filip Dobbels. “De nog relatief jonge sector van groene wanden in Vlaanderen is dankzij het onderzoek en ontwikkeling van de laatste jaren matuur geworden en staat klaar om een veel groter aantal en meer kwalitatieve groene wanden te realiseren. Laten we met z’n allen deze kans grijpen om stedelijke gebieden in Vlaanderen te vergroenen en onze welvaart en het welzijn samen te verhogen.”

Bron: Vilt
Foto's: Jan Vancayzeele