Gezocht: tuinen voor het nieuwe seizoen van het programma 'Van Droom tot Tuin' | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Gezocht: tuinen voor het nieuwe seizoen van het programma 'Van Droom tot Tuin'

In het najaar van 2024 voert VLAM opnieuw promotie voor de tuinaannemers aan de hand van een nieuw seizoen van het TV-programma ‘Van Droom tot Tuin’. En u kan hieraan deelnemen met één van uw tuinprojecten. 

Doel van het programma?

Uit marktonderzoek blijkt dat tuingenieten een grotere rol speelt sinds de coronapandemie. Met dit programma focust VLAM op een grote groep 45-plussers die de financiële ruimte hebben om meer dan ooit te genieten van hun groene oase. Via het programma wordt er tuininspiratie geboden, gekoppeld aan vakkennis. 

Door het aanhoudende succes van de vorige seizoenen, gaat VLAM in 2024 voor een nieuw seizoen van het TV-programma. Het programma is het resultaat van denkwerk door zowel VLAM, beroepsfederaties BFG en Groen Groeien, TV-experten en tuinjournalisten. Het nieuwe seizoen zal in het najaar van 2024 te zien zijn op PlattelandsTV en Eclips TV. Deze zenders zijn hiervoor de ideale keuze omdat ze een afgelijnde doelgroep bereiken.

Wat is de opbouw van het programma? 

Het tuinprogramma loopt vanaf eind september 2024 en bestaat uit 10 afleveringen. Elke aflevering focust op een type tuin of tuinconcept dat draait rond een specifiek thema, van een daktuin tot verticaal groen. Alle facetten komen terwijl aan bod: tuinontwerp, tuinaanleg en boomverzorging.

Het eerste deel van het programma focust op werk en vakkennis en toont tuinen in aanleg, heraanleg of grondig onderhoud. Het tweede deel zoomt in op een gelijkaardige tuin van enkele jaren ouder, die nu op haar best is.

Presentatie en inhoud van het programma zijn in handen van Gil Claes en Marc Verachtert, die u ook tijdens de andere seizoenen aan het werk kan zien. 

Herbekijk hier alle afleveringen  

Tuinthema's in 2024

Voor dit seizoen is VLAM op zoek naar tuinen die kaderen in de volgende thema’s:

Beestentuin, Biodiversiteit, Bomen Circulaire tuin, Dak- en gevelgroen, Gemeenschappelijke tuin, Herboristentuin, Kindvriendelijke tuin, Klimaattuin, Minituin, Niveauverschillen, Parktuin, Prairietuin, Tuin met accent op voorjaarsbloeiers, Vijvertuin en Voortuinen.

Vorige deelnemers zijn alvast enthousiast Ilse Nachtergaele van Tuinen Hoornaert 

"Er werd ons gevraagd om twee tuinen ter beschikking te stellen: eentje in aanlegfase en een afgewerkte tuin. Hiervoor moet je uiteraard ook toestemming vragen aan de klant, maar dat was totaal geen probleem. Voor hen was het leuk om hun tuin in beeld te brengen. Met presentator Marc ging ik op voorhand een kijkje nemen naar de tuin, zodat hij zich kon voorbereiden. Op de opnamedag zelf werd ons gevraagd om zoveel mogelijk werken te tonen, zoals rijden met de kraan. Ik heb ook een woordje uitleg gegeven voor de camera. Bij de aangelegde tuin namen Marc en Gil het woord. De opnames duurden tot de namiddag.  Voor ons en onze werknemers was het een leuke dag. Het is eens iets anders dan een gewone werkdag. We zijn trots op ons werk, dus het is fijn om dat te kunnen tonen. En het filmpje kunnen we achteraf delen, dus da's mooie reclame."

Henk Warnier van Warnier Tuinaanleg & Onderhoud

"Een deelname aan Van Droom tot Tuin is een unieke kans om als tuinaannemer je werk te tonen. Want vaak ziet enkel de tuineigenaar het resultaat. Daarbovenop is het mooie reclame voor onze firma en een goede manier om onze sector onder de aandacht te brengen. De opnames namen twee dagen in beslag. In het voorjaar vonden de opnames plaats van een werf in uitvoering. De cameraploeg kwam in augustus nog eens terug om dezelfde tuin in volle bloei te filmen. Tijdens de opnamedag werd er al bij al niet veel verwacht. Een interview waarbij je twee à drie vragen beantwoordt, daar komt het op neer. Het zijn vooral presentatoren Marc Verachtert en Gil Claes die aan het woord zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige onderdelen opnieuw moeten gefilmd worden, bijvoorbeeld door lawaai. Je werkt die dag iets trager dan op een normale dag. Ik ben heel tevreden met onze deelname. Het was boeiend om te zien hoe zo'n programma gemaakt wordt."

 Interesse? Stel u kandidaat!

Hebt u een tuin die kadert in een van de eerder genoemde thema’s en wil u mee de sector van tuinaannemers, tuinontwerpers en boomverzorgers in de kijker blijven zetten? En mag de cameraploeg een van uw mooiste projecten komen filmen? Laat dan uw gegevens achter in het invulformulier en voeg ook enkele foto's toe van het project in kwestie. In januari 2024 selecteert VLAM de tien tuinen die mogen deelnemen aan het nieuwe seizoen en brengt het iedereen persoonlijk op de hoogte via mail.

Naar formulier

Omdat deze TV-tuinenreeks promotie maakt voor alle tuinaannemers kan geen van de programma's persoonlijke reclame bevatten. Wel zet de bijdrage waar u aan meewerkt uw kennen en kunde en uw personeel, machines en uitrusting in de kijker, als voorbeeld van wat Vlaamse tuinaannemers in hun mars hebben. Commerciële verwijzingen zijn ook uitgesloten. Dit programma wordt betaald met uw jaarlijkse bijdrage. Er wordt geen beroep gedaan op sponsoring, van wie dan ook. Alle baten komen u en uw collega's toe