Groen Groeien raadt aan om attent te zijn voor bacterievuur | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Groen Groeien raadt aan om attent te zijn voor bacterievuur

Bacterievuur is ook wel gekend als ‘perenvuur’. De ziekte treft onder andere peren, meidoorns, appels, lijster- en jeneverbessen. Bacterievuur is goed te herkennen aan de bloesems, bladeren en takken die bruinzwart worden, verdorren en afsterven.  

De aanwezigheid van planten die een drager kunnen zijn van de ziekte bacterievuur, de zgn. waardplanten, kan nefast zijn voor de teelt van hardfruit en plantmateriaal. Het leidt tot bezorgdheid bij fruittelers en boomtelers wiens producten mogelijk niet meer geëxporteerd kunnen worden.  

Bacterievuur is in Europa niet langer erkend als quarantaineziekte.
Hierdoor is er geen wettelijke basis meer om besmette waardplanten in de nabijheid van een perceel, te laten vernietigen. Dit impliceert dat het de verantwoordelijkheid is van de professionelen uit de sector om waakzaam te zijn en geen waardplanten meer te zetten in de nabije omgeving van boomgaarden en plantenkwekerijen.  

Plant geen waardplanten in de buurt van boomgaarden en kwekerijen.
Vermijd het aanplanten van waardplanten in de buurt van fruitboomgaarden en plantenkwekerijen. Sierplanten als dwergmispel, meidoorn, krentenboom, Japanse kwee en glansmispel zijn potentiële dragers van bacterievuur en kunnen boomgaarden besmetten.  

Vele belangrijke exportlanden dulden geen bacterievuur.
China, Japan, Brazilië dulden geen bacterievuur. Als er op onze kwekerijen sporen van bacterievuur aanwezig zijn, komt de export van hardfruit en plantgoed op de helling te staan.    

Voor meer informatie:

Bart Verelst - AVBS - Groen Groeien
E.: Bart.Verelst@avbs.be
T.: 0498 40 85 80