Groen Groeien startte met Hendrik Vos | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Groen Groeien startte met Hendrik Vos

Net na sluitingsuur van de tuindagen van Beervelde kwamen de leden van Groen Groeien samen. Ondervoorzitter Claude Veys heette iedereen welkom en trapte het werkingsjaar op gang. Heel wat uitdagingen en verschillende activiteiten staan opnieuw op het programma.  

Professor Hendrik Vos

Met de uitnodiging van professor Hendrik Vos (expert Europese politiek, handel en relaties) trad Groen Groeien buiten de eigen comfortzone. Toch is het interessant om te begrijpen hoe Europa werkt om bepaalde beslissingen in Vlaanderen te kaderen. Vaak wordt Europa in een negatief daglicht gesteld, met de Brexit als zwaartepunt. Hieruit blijkt dat de Britten toch niet de allerbeste keuze maakten. De professor startte zijn lezing met de positieve kanten van de Europese Unie. Voor de oprichting bewaakten landen elk hun eigen grenzen en moesten vrachtwagenchauffeurs bij elke grensovergang talloze papieren invullen en laten afstempelen. De oprichting van de Schengenzone zorgde dat vrij verkeer mogelijk werd. Dit is een mooie verwezenlijking, die heel wat barrières heeft verlaagd. Ook de invoering van de euro heeft gezorgd dat de verschillen tussen de munten van de lidstaten onderling, niet meer voor onzekerheid zorgen.

 

Europees beleid legt details vast  

Dat het Europese beleid erg ver gaat in het vastleggen van details, legde de professor uit met een Kindersurprise ei. Van het noorden van Finland tot het zuiden van Portugal is Europees vastgelegd hoe groot het speelgoed in zo’n ei mag zijn. Overal in Europa zal je, als gevolg van die wet, dezelfde Kindersurprise eieren terugvinden. In de Verenigde Staten kan je geen Kindersurprise vinden, want daar is dat verboden. Maar met wapens buitenwandelen na het shoppen is daar geen probleem. Vanuit het publiek kwam een opmerking over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid van Europa. “We moeten ver- mijden dat mensen in Brussel zonder enige kennis grote beslissingen maken voor onze sector. We pleiten dan ook voor voldoende kennis in het parlement om de groene sectoren te ondersteunen.” Na de laatste vraag kon de discussie verdergezet worden met een hapje en een drankje. De leden van Groen Groeien kijken volop uit naar de volgende activiteiten, die dit najaar plaatsvinden.

Ondervoorzitter Claude Veys verwelkomde de leden op de Startvergadering