Hasselt inventariseert ruim 25.000 laanbomen met scanwagen en artificiële intelligentie | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Hasselt inventariseert ruim 25.000 laanbomen met scanwagen en artificiële intelligentie

De stad Hasselt gaat in samenwerking met een Vlaamse start-up de meer dan 25.000 Hasseltse laanbomen digitaal tot in detail inventariseren. Een scanwagen zal vanaf mei elke straat filmen, waarna met artificiële intelligentie alle bruikbare gegevens automatisch worden uitgefilterd. "Hasselt is daarmee een van de eerste steden die deze technologie voor andere doeleinden inzet dan voor het handhaven van het parkeerbeleid", klinkt het. Met behulp van mobiele camera's gaat de stad Hasselt zelf alle laanbomen in kaart brengen.

Voor de artificiële intelligentie doet het stadsbestuur een beroep op de start-up Geckomatics op de Hasselte Corda Campus, die een mobile mapping systeem ontwikkelde. De technologie maakt gebruik van camera's op rijdende voertuigen om gedetailleerde o mgevingsbeelden te maken, maar combineert dat met artificiële intelligentie. De software van Geckomatics herkent zo automatisch verschillende objecten op straat.

"Wij gaan hun mobile mapping systeem nu gebruiken voor het digitaal inventariseren van onze laanbomen", zegt schepen van Digitalisering Frank Dewael (Open Vld). "Dit moet ons helpen om nog beter beslissingen te nemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijk zicht krijgen op de plaatsen waar ruimte is voor extra groen. We kunnen ook mogelijke beslissingen gaan intekenen en vergelijken om zo de juiste keuzes te maken."

Het nieuwe systeem is niet enkel efficiënt, maar blijkt ook tijds- en kostenbesparend. De data worden later onder meer gebruikt voor het managen van het Hasseltse bomenbestand. "Zo kunnen we op basis van de gegevens bepalen wanneer de bomen in een bepaalde straat aan vervanging toe zijn, vinden we in één oogopslag terug of een bepaalde boom een belangrijke ecologische of erfgoedwaarde heeft, en kunnen we ook de driejaarlijkse snoeibeurten registreren en inplannen", vertelt schepen van Groenonderhoud Laurence Libert (Open Vld).

Bron: Belga

De camera op de scanauto kan automatisch de locatie, de grootte, de stamomtrek… van de bomen bepalen. foto: Sven Dillen