Hoe groenafval correct beheren als tuinaannemer?
Bij de aanleg en onderhoud van tuinen komen vaak grote hoeveelheden groenafval vrij. De OVAM geeft in dit artikel aan de tuinaannemer de verschillende verwerkingsopties aan voor diverse fracties van groenafval.
Afhankelijk van de hoeveelheid groenafval en frequentie waarbij dit vrijkomt, kiest de tuinaannemer de voor hem meest optimale oplossing. Daarbij moet rekening worden gehouden met een aantal wettelijke randvoorwaarden inzake afvalbeheer.
Om te kunnen bewijzen dat het groenafval correct is afgevoerd en/of verwerkt, moet een tuinaannemer, net zoals een inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of –makelaar en een verwerker een afvalstoffenregister bijhouden.
Opties verwerking groenafval
Opslag op eigen exploitatiezetel
Bij veel kleine hoeveelheden groenafval zal een inzamelcontainer op de eigen exploitatiezetel een goedkope oplossing bieden. Voor tuinaannemers wordt de hoeveelheid, die zonder vergunning tijdelijk op de exploitatiezetel mag worden opgeslagen, vastgelegd op één container van 40 m³. Daarbij moet de tuinaannemer voorzien in een regelmatige afvoer, d.w.z. dat de opslagtermijn voor fijn tuinafval maximum 1 week bedraagt in de periode april – oktober en 1 maand in de periode november – maart. Voor het grovere tuinafval, zoals snoeihout is de opslagtermijn beperkt tot 2 maanden.
Composteren
1) Zelf composteren
- Het composteren van groenafval is meldings- of vergunningsplichtig, tenzij er uitsluitend eigen afval wordt gecomposteerd en de compost uitsluitend bestemd is voor eigen percelen (dus geen tuinen van klanten). Als het composteren meldings- of vergunningsplichtig is, is deze activiteit onderworpen aan uitbatingsvoorwaarden. De vereiste infrastructuur voor compostering is vaak ook bouwvergunningsplichtig. Meer informatie over deze aspecten kan u bij uw plaatselijke milieudienst verkrijgen.
- Om de compost nadien te kunnen gebruiken, moet de tuinaannemer eerst en vooral een keuringsattest van een onafhankelijke keuringsinstelling verkrijgen. Door dit keuringsattest wordt de compost niet langer als afvalstof, maar als grondstof aanzien in Vlaanderen.
- Wanneer u de compost in de handel wenst te brengen (bv. om te gebruiken in de tuinen van klanten, maar ook bij het gratis weggeven van deze compost), moet er een ontheffing aangevraagd worden bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu. Indien compost naar landbouwgrond wordt afgevoerd, is ook het Mestdecreet van toepassing.
2) Naar composteringsinstallatie
Gebruik als mulchmateriaal
- Enkel gezond en zuiver snoeihout mag worden verhakseld. Fijn groenafval (gras, bladeren, haagscheersel, groen van coniferen) is niet toegelaten;
- Het gebruik van mulchmateriaal uit houtafval (bouw- en sloophout, paletten …) is verboden;
- De grofheid van het mulchmateriaal moet zich voor 90 % bevinden tussen 10 en 90 mm;
- Het mulchmateriaal moet vrij zijn van geur en verontreinigingen;
- De opslag van verhakseld snoeihout is beperkt tot 2 maanden na verhakseling.
U mag het snoeihout dat ontstaat bij het uitvoeren van uw activiteiten verhakselen met het oog op de productie van mulchmateriaal. Als u voor het verhakselen een vaste installatie gebruikt, moet u wel beschikken over een omgevingsvergunning, tenzij het enkel eigen materiaal betreft en het voor eigen gebruik bestemd is.
Afvoer naar derden
1) Naar een containerbedrijf
2) Naar het gemeentelijk recyclagepark
Verbranden of storten
Het VLAREMA (Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen) bepaalt dat groenafval niet mag verbrand of gestort worden, tenzij er een afwijking op het verbrandingsverbod verkregen is voor een specifieke fractie.
VLAREM II verbiedt het verbranden van groenafval in open lucht over het hele Vlaamse grondgebied. Dit verbod werd in verschillende gemeenten opgenomen in het politiereglement. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt het verbranden van tuinafval in de eigen tuin wel toegelaten. Belangrijk om weten is dat de bepalingen uit het veldwetboek eveneens van toepassing zijn.
Uitrijden op (landbouw)grond
Groenafval mag niet rechtstreeks worden ingezet als bodemverbeteraar, maar moet steeds worden gecomposteerd in een daartoe vergunde inrichting. Op die manier wordt groenafval omgezet in een stabiele, hoogwaardige kiem- en onkruidvrije bodemverbeteraar.