Hoe maak je je tuin klimaatbestendig? | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Hoe maak je je tuin klimaatbestendig?

Staan er ons opnieuw een reeks hittegolven te wachten tijdens de zomer? De provincie Vlaams-Brabant heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd om inwoners aan te zetten werk te maken van tuinen die meer klimaatbestendig zijn. Zo’n tuin helpt wateroverlast voorkomen en kan langere tijd tegen droogte. Het is ook een biodiverse tuin met plaats voor vogels, bijen, vlinders en ook aangenamer voor de mens tijdens warme dagen.

In Vlaanderen blijft de jaarlijkse gemiddelde temperatuur stijgen. Dagen van boven de 30 graden zijn geen uitzondering meer en we mogen ons al opmaken voor meer hittegolven. Het Klimaatportaal Vlaanderen schat dat het binnen 30 jaar bovendien nog 2,2 graden warmer kan zijn dan vandaag. Je tuin kan als een perfecte airco dienen tijdens zo’n bloedhete zomer. Tenminste, als er voldoende groen en schaduw is.  

Bij de voorstelling van de campagne legde gedeputeerde Bart Nevens (N-VA) de nadruk op de noodzaak om in tuinen overbodige verhardingen te vervangen door verschillende lagen groen. "Groene, zachte bodems en de juiste bomen en struiken en planten houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor vogels, vlinders, bijen en de mens", aldus Nevens. Is verharding toch nodig, dan kies je beter voor waterdoorlatend materiaal.  

De provincie adviseert daarnaast ook om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en een tijd te bufferen zodat het langzaam kan infiltreren en het grondwater aanvullen. Dat kan bijvoorbeeld met een groendak, een natuurlijke poel of een wadi. "Zo'n wadi, een met gras of bloeiende vaste planten begroeide en onderaan met grind gevulde uitgraving, kan al in de kleinste tuin", aldus Nevens.  

Vanaf de temperatuur stijgt tot 26 graden, zoeken de meeste mensen gewillig de schaduw op. Uit de zon, bijvoorbeeld onder een parasol, is het al snel een kleine 5 graden frisser. Maar wist je dat het onder een boom 10 tot zelfs 15 graden koeler is?  

Het koelvermogen van een volgroeide boom komt overeen met ongeveer 10 airco’s (20 à 30 kW). Op een zomerdag verdampt een boom tot 400 liter vocht. Daardoor stijgt de luchtvochtigheid rond de boom en voelt dat veel aangenamer aan. Een boom met meer bladeren, zorgt bovendien voor een groter verkoelend effect. De breedte van de boom speelt niet veel rol. Ook smalle, hoge bomen, denk aan een berk of een Italiaanse populier, kan evenveel bladeren en dus een even groot verkoelend effect hebben. Als er dan nog eens planten of gras aanwezig zijn onder de boom, wordt het airco-effect nog groter.  

Naast de beplanting in de tuin, is ook betegeling van je terras een bepalende factor. Op een terras met donkere tegels kan je tijdens extreem warme dagen bij wijze van spreken een ei bakken. Lichtgekleurde tegels, grind en zeker hout zijn het best bestand tegen hitte. En ook terrasplanten doen de temperatuur gemakkelijk met 5 graden dalen.   Meer tips en info, onder meer over de infosessies die de provincie Vlaams-Brabant binnenkort organiseert: www.vlaamsbrabant.be/levedetuin.

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws via VILT
Beeld: VLAM