Houd dieven weg van uw werf en bestelwagen! | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Houd dieven weg van uw werf en bestelwagen!

Houd dieven weg van uw werf en bestelwagen!

Werktuigen en machines op tuinaanlegbedrijven worden meer en meer het mikpunt van rondtrekkende dievenbendes. Ook de bestelwagens van tuinaannemers komen steeds vaker in het vizier van mensen met slechte bedoelingen. Er zijn reeds heel wat anti-diefstalsystemen op de markt. Rekening houden met de basisprincipes werkt steeds het meest efficiënt: Preventie en Beveiliging!

Auteur: Jarne Depaepe, consulent tuinaanleg
Bronnen: Politie en BeSafe

Werven vaak mikpunt van diefstal

Uit misdaadstatistieken van de politie blijkt dat de geregistreerde feiten, met betrekking tot het aantal diefstallen op werven, nog toenemen. Met gemiddeld 3.000 diefstallen (bouwwerven meegeteld) per jaar komt dit neer op gemiddeld 8 diefstallen per dag. Deze diefstallen hebben zowel betrekking op bouwmaterialen en klein gereedschap als op de diefstal van zwaarder materieel. De verliezen voor de bedrijven kunnen zeer zwaar zijn, niet alleen in termen van kosten voor de vervanging van ontvreemd gereedschap, maar ook in termen van inactiviteit of verminderde activiteit van het personeel dat niet meer over het nodige gereedschap beschikt.

Er zijn enkele maatregelen die kunnen genomen worden om het risico op diefstal zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen kunnen opgesplitst worden in vier verschillende categorieën: organisatorische, technische, elektronische en meldingsmaatregelen. Deze aanbevelingen zijn gerangschikt in de chronologische volgorde waarin deze maatregelen genomen moeten worden.

De organisatorische maatregelen

De organisatorische maatregelen zijn de eerste maatregelen die toegepast moeten worden in het globaal veiligheidsplan, het is de organisatie van je werf. Duid bijvoorbeeld een verantwoordelijke aan voor de toepassing van de beveiligingsmaatregelen. Sensibiliseer je personeel. Een minimum aan waakzaamheid is geboden, hoe meer mensen een oogje in het zeil houden, hoe minder kans op onaangename verrassingen. Breng op verschillende plaatsen de instructies aan onder de vorm van affiches of stickers.

Het is ook van belang niks van waarde onbewaakt achter te laten. Verder zorgt een goed georganiseerde inrichting van de werf voor een verlaagd risico op diefstal. Zo kan je bijvoorbeeld het aantal toegangen tot de werf verlagen om alle passage in de gaten te houden. Breng zeker ook identificatienummers en rijksregisternummer/ondernemingsnummer van je zaak aan op je gereedschap. Doe dit het liefst met onuitwisbare inkt of verf. Door je materiaal te merken, zorg je ervoor dat dit materiaal uniek is. Zo is het materiaal minder interessant voor dieven, want het is moeilijker om door te verkopen. Bovendien kan gemerkt materiaal, eens het teruggevonden is, sneller aan de eigenaar terugbezorgd worden. Het is zeker ook aangewezen een volledige inventaris van je gereedschap (serienummers en foto's) bij te houden. Werk de inventaris bij na aankoop van nieuw gereedschap of bij een vervanging.

De technische-fysieke maatregelen

De technische/fysieke zijn maatregelen die betrekking hebben op de werfafsluiting. Let op met gereedschap dat in de voertuigen blijft liggen. Voertuigen bieden immers onvoldoende veiligheid, want de portieren en ramen kunnen te gemakkelijk geforceerd worden. Gebruik kettingen die bestand zijn tegen zagen en betonscharen. Gebruik eveneens stevige hangsloten om de kettingen vast te maken. Gebruik verder bijvoorbeeld antidiefstal wielklemmen voor je werfvoertuigen.

De elektronische maatregelen

De elektronische maatregelen hebben betrekking op de maatregelen inzake bewaking en elektronische detectie. Hoewel dit niet evident is, kun je je werf beveiligen met bewakingscamera's. Je kunt je rollend materieel uitrusten met een elektronisch anti-startsysteem. Ook GPS-trackers kunnen een interessante investering zijn. Het betreft een geolocalisatie van je machines. Elke verdachte verplaatsing van materieel wordt gedetecteerd door de GPS-tracker en verwittigt je.

De meldingsmaatregelen

De meldingsmaatregelen hebben betrekking op de melding die moet worden gedaan bij de politiediensten. Als je verdachte voertuigen ziet rijden rond de werf of verdachte handelingen opmerkt, verwittig dan onmiddellijk de politiediensten. Vraag bijvoorbeeld aan de werfverantwoordelijke om zich voor te stellen bij de buren door zijn contactgegevens achter te laten om te worden verwittigd als er verdachte handelingen zouden zijn (sociale controle door de buren). De buren kunnen ook de politiediensten verwittigen. In geval van diefstal is het belangrijk om een gedetailleerde beschrijving van de feiten en van het gestolen materieel te geven (de inventaris en de foto's zullen van groot nut zijn).

Voorkom diefstal uit bestelwagen

Bestelwagens zijn een favoriet doelwit van dieven en inbrekers. Sluit je bestelwagen altijd goed af en laat in of rond je bestelwagen geen dure machines of bouwmateriaal zomaar voor het grijpen liggen. Zet je materiaal en machines dus niet in de etalage. Er zijn enkele zeer eenvoudige preventietips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Het uiteindelijke doel is het de inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om over te gaan tot inbraak:

  • Parkeer je bestelwagen thuis bij voorkeur in de garage of op een andere veilige plaats.
  • Moet je toch op de oprit parkeren? Plaats je bestelwagen dan met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de (garage)poort of een muur.
  • Zorg ervoor dat je je bestelwagen altijd zorgvuldig afsluit, zowel thuis als op de werf.
  • Op de werf parkeer je het best met de laaddeuren in de richting van de werf. 
  • Laat de laaddeuren nooit openstaan, ook al moet je voortdurend laden of lossen.
  • Laat kostbare werktuigen en machines niet (zichtbaar) in je bestelwagen liggen.
  • Zorg voor een goed sleutelbeheer op de werf en laat de sleutels van je bestelwagen nooit onbeheerd achter.
  • Maak gebruik van een stevige, afsluitbare metalen koffer bij bestelwagens met open laadruimten.
  • Bestelwagens met een gesloten laadruimte kan je extra beveiligen met een anti-diefstal slot.


Toch slachtoffer geworden?

Ben je toch het slachtoffer geworden van diefstal uit je bestelwagen? Doe dan meteen aangifte bij de politie. Wanneer je een dief betrapt, gebruik dan nooit verweermiddelen want deze kunnen tegen jezelf gebruikt worden. Bedenk: de overvaller komt voor het geld, niet voor u! Word je toch geconfronteerd met inbrekers, blijf dan kalm, houd oogcontact en luister actief. Toon duidelijk begrip maar geen sympathie. Vermijd fysiek contact. Confronteer hen met de gevolgen van hun daden.