Ideaal moment om de buxusmot onder controle te houden | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Ideaal moment om de buxusmot onder controle te houden

p1bes12dpi1vbd1rrjsi21k261ktm3.jpg

Sinds enkele jaren brengt de buxusmot schade toe aan de buxusplanten, een inheemse plant die in veel Vlaamse tuinen voorkomt. De mot is van Aziatische oorsprong. Ze beschadigt de plant doordat de rups de buxusblaadjes opeet, maar kan in deze periode van het jaar wel bestreden worden.

Buxus staat in bijna elke Vlaamse tuin, is groenblijvend en daarom een ideale plant voor kleine haagjes en als vormplant in pot of in de tuin. Daarnaast is de buxus of palmplant een inheemse plant die het in onze regio heel goed doet, makkelijk snoei verdraagt en mooi vertakt.

De laatste jaren wordt de plant soms aangetast door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de buxusmot. De schade is makkelijk te herkennen doordat de groengele rupsen met donkere kop vooral aan het einde van de takken zitten. Ze vreten aan de blaadjes en zitten vaak in een spinsel. De buxusmot is perfect te bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Kleine haarden zijn ook makkelijk handmatig weg te nemen. Aangetaste twijgen kunnen terug geschoren worden waarna ze herstellen. De tuinliefhebber kan zo blijven genieten van het mooie assortiment buxussen mits rekening te houden met enkele tips.

Schade van de rupsen is makkelijk te zien aan de bladeren die aangevreten zijn. Soms zie je een soort spinsel en bruine blaadjes, meestal aan een tak. Op één plant kunnen meerdere rupsen voorkomen die naarmate ze groter worden ook meer blaadjes aantasten.

Omdat de rups bij ons twee generaties per jaar heeft, is het voldoende de planten te controleren in de perioden met rupsen.  De rupsen (geelgroen met zwarte kop) overwinteren tussen de bladeren in een coconnetje, ze worden terug actief eind april-begin mei, daarna verpoppen ze en verschijnen de nachtvlinders (witte driehoekige vleugels met bruine rand). Deze zorgen voor een tweede generatie rupsen die vooral in augustus actief is.

Momenteel is de vraatzucht van de overwinterde rupsen goed te zien en zijn de rupsen nu goed te bestrijden. We raden aan om buxusplanten regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade en in te grijpen indien nodig. Tot de verpopping start kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Zo zijn rupsenmiddelen op basis van spinosad en pyrethrinen voor particulieren te koop. Biologische bacteriepreparaten op basis van Bacillus thurigiensis werken snel en afdoende.

Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Eens de verpopping begint, naar het einde van mei, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen en schade. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen ontsnappen. Volg de plaag tot begin volgende winter verder op, want de buxusmot heeft verschillende generaties per jaar.

Buxus staat bekend om zijn recuperatievermogen. Bij een goede opvolging zullen afgevreten planten recupereren. Ze moeten dus niet verwijderd worden. De professionele tuinaannemers helpen de tuinliefhebber graag verder met vragen.