Inspiratietuin van Het 'Tuinaannemereffect' op BATIBOUW | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Inspiratietuin van Het 'Tuinaannemereffect' op BATIBOUW

Cogardening maakt tuindromen waar

In de Inspiration Zone in Paleis 4 trekken de inspiratiewoning- en tuin met cohousing de aandacht op BATIBOUW. VLAM is met zijn campagne Het Tuinaannemereffect de drijvende kracht achter deze deeltuin. Volgens Stijn Verhalle & Arno Deruyck , de ontwerpers van de tuin, zijn zulke tuinen de toekomst. Deruyck: ”De verschillende gezinnen in het cohousingproject voelen dat het hun persoonlijke tuin is, terwijl ze er eigenlijk maar deels eigenaar van zijn. Genieten staat er centraal.”

Voordelen van cogardening
Samen met buren de buitenruimte aanpakken in cogardening sluit aan bij wat ieder van ons wil: een gezellige plek voor onszelf, ruimte om met familie en vrienden samen te zijn en gezellige contacten met buren. Cogardening realiseert tuindromen die in aparte tuintjes moeilijk te bekomen zijn en werkt kostendelend.
De tuinarchitecten geven toe dat het een uitdaging was om de inspiratietuin te ontwerpen bij het cohousingproject in Paleis 4. Deruyck :” We wilden er absoluut in slagen om een tuin te ontwerpen waarvan de verschillende gezinnen in het co-housingproject voelen dat het hun persoonlijke tuin is, terwijl ze er eigenlijk maar deels eigenaar van zijn.”
Verhalle & Deruyck kozen voor een vormgeving die speels is in lijnenspel en materiaalkeuze. De tuin krijgt hierdoor een dynamische look die absoluut niet saai is. De tuin is ontworpen om van te genieten, geen plek waar veel gewerkt moet worden en veel onderhoud moet gebeuren.
De tuin werd gerealiseerd door Tuinen De Coninck uit Ternat.

Klimaatproof
Met cogardening springen gezinnen zuinig om met ruimte en geld, maar er is meer. De ontwerpers van de inspiratietuin hebben ook aan zuinig waterverbruik gedacht. Verhalle: ”Zowel het gebouw als de tuin voorzien in een natuurlijke opvang van regenwater. Tegels bijvoorbeeld worden gelegd met open voeg om de grondwaterreserve aan te vullen met regenwater en centraal in de tuin kan een wadi worden voorzien.”
De bomen hebben verschillende functies. Ze geven structuur, kleur, verkoeling, trekken vogels en dieren aan en dragen zo bij aan meer biodiversiteit. Doordat ze op een heuvel staan, creëren ze ook nog eens extra speelmogelijkheden.
De klimaattroeven van de inspiratietuin worden onder de aandacht gebracht met infopanelen. Gelieve hierbij te noteren dat een tuin ontwerpen en tonen in een exporuimte tijdens de winterperiode geen sinecure is. Bovendien wordt de tuin betreden door duizenden bezoekers. Hiermee werd rekening gehouden in het ontwerp en de materiaal- en plantenkeuze. In openlucht zijn de mogelijkheden heel wat uitgebreider.

Meerwaarde tuinarchitect en tuinaannemer
De inspiratietuin in de Inspiration Zone in Paleis 4 op BATIBOUW toont hoe woning en tuin één geheel vormen en dat beide best tegelijk worden uitgetekend en voorbereid. De noodzakelijke werken kunnen daardoor op elkaar worden afgestemd, wat veel geld bespaart. Het tijdig inschakelen van een tuinarchitect en tuinaannemer is bijgevolg absoluut aan te bevelen.

Wil je een virtueel bezoek brengen aan de inspiratietuin ? Dat kan op www.tuinaannemer.be/gemeenschappelijke-tuin

Op zoek naar professionele begeleiding voor je tuinontwerp of -onderhoud ? Ook daarvoor kan je terecht op www.tuinaannemer.be. Je vindt er een tuinaannemer in je buurt.

BATIBOUW vindt plaats in Brussels Expo van 29/02 tot 8/03. Het Tuinaannemereffect zorgde voor de inspiratietuin bij de inspiratiewoning met cohousing in de Inspiration Zone.

Bron en foto's: VLAM