Klimaat is ideaal verkoopargument voor de groenprofessional | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Klimaat is ideaal verkoopargument voor de groenprofessional

Marc verachtert en bart verelst schreven zakboek voor klimaattuin  

Warm en droog, zo lieten de afgelopen zomers zich omschrijven. De klimaatverandering zal wellicht voor nog meer extreme weersomstandig­heden zorgen. Marc Verachtert en Bart Verelst schreven een ‘Zakboek voor de klimaattuin’, waarin ze de tuinliefhebber, -aannemer en -architect tonen hoe ze de stijgende temperaturen kunnen omarmen. Zorgen voor schaduw en koelte, water en vooral genot, dat is een uitgelezen taak voor de groenprofessional. “Planten kan iedereen. Mensen in elke omstandigheid van hun tuin laten genieten, dat kan niet iedereen. Je mag dat gerust uitspelen.”    

Veranderende weersomstandigheden  

Marc Verachtert en Bart Verelst schreven het Zakboek voor de klimaattuin vooral om de tuinliefhebber tips te geven, opdat die ook bij veranderende weersomstandigheden van zijn tuin zou kunnen blijven genieten. Toch kan ook de groenprofessional zijn voordeel doen met het boek. In elf hoofdstukken worden praktische tips gegeven voor een aangenaam klimaat in de tuin.

Verachtert: “We wilden de lezer eens niet met de vinger wijzen, maar vooral een mooi verhaal brengen over hoe we stijgende temperaturen kunnen omarmen. In de tuinen van de nieuwe generatie zijn schaduw, klimaatadaptieve beplanting, spaarzaam omgaan met water maar ook waterevacuatie en biodiversiteit van groot belang. Tot op heden zijn dat een voor een dure termen die mensen afschrikken. Met dit boek wilden we die termen tastbaar maken.”  

Klimaatkaart  

Een van die tastbare tips is het opstellen van een klimaatkaart, om de gezelligste zon- en schaduwplekken in de tuin te ontdekken. Dat doe je best driemaal per jaar. "Het is beter dat de eigenaar dat doet, omdat die daar meer tijd kan insteken. Het is wel iets dat de groenprofessional zijn klanten kan aanraden.”  

Bomen  

In het boek is ook een grote rol weggelegd voor bomen, ‘natuurlijke airco’s’. “Tuinaan­nemers zijn daar meester in. Ze werken veelal in dezelfde regio, kennen de grondsoort uitstekend en kunnen de juiste boom op de juiste plaats zetten. Ze weten ook meer van plantentechniek. Indien een particulier een boom plant in een tuin, dan zet hij er een paal bij. Tuinaannemers zullen de boom ondergronds verankeren, waardoor hij meer steun heeft en waardoor niemand ziet dat hij er pas staat.”  

Houten gevelbekleding  

“Houten gevelbekleding wordt steeds meer toegepast. Hout accumuleert veel minder warmte. De gevel schilderen is niet altijd zo passend of zinvol. Hout creëert nog meer mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeemd plantenbakken aan hangen. Hout tegen de muur gaat meteen voor een gezellig effect, het huiskamergevoel.”  

Potplanten en automatische bewatering  

We zien meer en meer verharding; de tuin moet vaak zo onderhoudsvriendelijk mogelijk zijn. “Elke vierkante meter verharding minder, is meer ruimte voor groen. Groen koelt en verharding koelt niet. Daarom zeg ik: maak de terrassen zo klein mogelijk en zet er zoveel mogelijk potten op. Zo verminder je het hitte-eilandeffect. Voorzie bij potplanten zoveel mogelijk automatische bewatering. Dat ge­beurt nog uiterst zelden. Iedereen kan water geven met een gieter, maar heel vaak wachten we te lang of gieten we te snel na elkaar. Het eerste zorgt voor pieken in watergift en droogte, het tweede zorgt voor een calamiteit waarbij de plantenwortels stikken.”  

Verkoopargument  

“De tuinarchitect en -aannemer mogen het klimaat nog veel meer als verkoopargument gebruiken. Planten kan iedereen. De tuinaannemer kan zeggen: ‘Met wat ik hier ga doen, zorg ik ervoor dat je de komende jaren in elke omstandigheid kunt genieten van je tuin.’ Je mag dat gerust uitspelen.“

Bron: GardenPro door Stefan Acke

Het ‘Zakboek voor de klimaattuin’ werd gratis als ledenvoordeel bezorgd aan alle leden van Groen Groeien.