Lager btw-tarief op de levering van planten: wat is er veranderd? | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Lager btw-tarief op de levering van planten: wat is er veranderd?

Voor de levering van bomen, struiken en planten in het kader van tuinaanleg en -onderhoud geldt vanaf 1 april het verlaagde btw-tarief van 6%. Het planten, ondersteunen, snoeien, … ervan is een ‘dienstprestatie’. Daarvoor moet je 21% btw aanrekenen.

Principe btw-verlaging 6%

Er kan maar een 6% btw-tarief worden toegepast wanneer de btw-wetgeving dit expliciet aanvaardt. In de andere gevallen dient er in principe het 21% tarief toegepast. De recente wetswijziging in verband met het btw-tarief voor tuinaanleg en -onderhoud aanvaard een verlaagd btw-tarief, zelfs in het kader van tuinaanleg en tuinonderhoud, voor de volgende producten: Levende woudbomen, levende fruitbomen, -heesters en -struiken alsmede plantgoed daarvan, ook wanneer deze goederen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen worden geleverd.Levende sierbomen, -heesters, -struiken en andere levende sierplanten, bollen, knollen, wortels en ander plantgoed voor de sierteelt, ook wanneer deze goederen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen worden geleverd; verse snijbloemen en vers snijgroen.

Graszoden

In haar administratieve aanschrijving preciseert de btw-administratie welke bloemen en planten voor het verlaagd btw-tarief van 6 % in aanmerking komen. Hierin staat vermeld dat: als 'andere levende sierplanten' kunnen worden genoemd: 'kamerplanten, eenjarige planten, vaste planten, waterplanten, alsook gazon in de vorm van 'zoden of rollen'. Hieruit volgt dan ook duidelijk dat graszoden of grasrollen ook van het 6% tarief kunnen genieten zelfs in het kader van tuinaanleg en -onderhoud.

Zaden

Maar, voor zaaigoed (zaden) werd er geen uitbreiding voorzien naar tuinaanleg en -onderhoud. Vandaar dat hiervoor 21% btw van toepassing blijft wanneer er gezaaid wordt bij tuinaanleg of -onderhoud. Op basis van de huidige wettekst blijft dus het 21% btw-tarief van toepassing voor zaaigoed.

Wat verandert er voor uw btw-administratie?

De btw-verlaging is een opsteker voor de sector van tuinaanleg en -onderhoud, maar brengt wel enkele boekhoudkundige veranderingen met zich mee: Hanteer je bij de opmaak van een offerte prijzen inclusief btw? Neem dan de aanpassing idealiter vandaag al op in je prijsinschattingen. Op je facturen vermeld je duidelijk apart de levering van planten, los van de werkuren. Voor wat betreft de planten mag je 6% btw aanrekenen, voor de werkuren en toebehoren 21%. Moet de factuur met ‘btw verlegd’ worden opgemaakt omdat je afnemer een btw-plichtige is, is het ook aan te raden de planten apart te vermelden. Je rekent weliswaar geen btw aan, maar voor je afnemer is het handig te weten op welk onderdeel van de factuur hij slechts 6% btw moet betalen. Niet alleen bestaande tuinen vallen onder de nieuwe regel, ook bij tuinaanleg en -onderhoud van nieuwe en beroepsmatige tuinen is de btw-verlaging van toepassing. Deze maatregel staat dus los van andere verlaagde btw-tarieven zoals de renovatie van privéwoningen. Een ondertekend attest van de afnemer zal dus niet nodig zijn.

Bron: SBB Accountants & Adviseurs
Auteur: Jan Vancayzeele, consulent AVBS-Groen Groeien