Limburgse en Oost-Vlaamse droogtemaatregelen verstrengd | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Limburgse en Oost-Vlaamse droogtemaatregelen verstrengd

De gouverneurs van de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg hebben de maatregelen in het kader van de droogte verscherpt. In Oost-Vlaanderen is het niet langer toegelaten om auto’s te wassen en de tuin te sproeien met regen- en grondwater en Limburg vaardigt een captatieverbod uit voor onbevaarbare waterlopen. Het West-Vlaamse provinciebestuur helpt landbouwers dan weer zoeken naar oplossingen voor het captatieverbod dat er sinds een tiental dagen geldt.

Ondanks enkele buien op donderdag, vrijdag en zaterdag blijft het extreem droog in ons land. Toch worden in de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg strengere maatregelen afgekondigd om de gevolgen van de droogte te beperken. Vanaf vrijdag is het voor Oost-Vlaamse gezinnen niet langer toegestaan om hun auto’s te wassen en de tuin te sproeien met regen- en grondwater, voor leidingwater was al een verbod afgekondigd. Het captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen wordt uitgebreid naar afgesloten meanders. Om brandgevaar tegen te gaan, wordt vuurwerk en kamperen in de provincie verboden en ook roken in de omgeving van natuur is niet langer toegestaan.

De Limburgse gouverneur vaardigt dan weer een captatieverbod van water uit onbevaarbare waterlopen uit. “De aanhoudende droogte heeft jammer genoeg ook een duidelijk effect op onze waterlopen. Het peil van beken en rivieren daalt sterk en sommige waterlopen komen droog te staan”, zo zegt gouverneur Herman Reynders. “Dit brengt gezondheidsrisico’s en ecologische effecten met zich mee. Denk maar aan grootschalige vissterfte, ongedierteplaag, enz.” Enkel het beperkt capteren van drinkwater voor het eigen vee in de weides in nog toegestaan.

In West-Vlaanderen geldt een dergelijk captatieverbod voor onbevaarbare waterlopen al een tiental dagen. Om de landbouwers te helpen om hun gewassen te beregenen zodat ze niet volledig verloren gaan, zoekt het provinciebestuur mee naar oplossingen. Zo is er een eerste overeenkomst gesloten met de eigenaar van de put De Kluiten in Roksem. Daar mogen landbouwers voortaan water oppompen. Ze moeten wel toestemming vragen bij de Middenkustpolder die instaat voor de coördinatie.

Bron: VILT