Meer dan 600 waarnemingen van buxusmot in 2015 en 2016
Afgelopen zomer was een tuinplant nationaal nieuws omdat een mot een ravage aanrichtte in de zorgvuldig gesnoeide buxushagen die je terugvindt in veel voortuintjes in Vlaanderen. Het aantal waarnemingen van de buxusmot in zijn verschillende stadia (rups-pop-mot) is in vijf jaar tijd gestegen van bijna geen naar meer dan 600. Dat leiden we af uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege op een vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). Verder leren we daaruit dat het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen een oplossing voor het probleem zoekt en daarvoor nauw samenwerkt met Universiteit Gent, Hogeschool Gent en ILVO.
De buxusmot, en meer bepaald de rupsen van deze uit Azië afkomstige vlinder, kan in geen tijd een buxusplant kaalvreten. Het zijn vooral tuinliefhebbers in de regio's Mechelen en Lochristi en rond Antwerpen die geconfronteerd worden met vraatschade aan hun buxushagen en –bollen. Nadat de plaag uitgebreid het nieuws haalde, werd door woordvoerders van de boomkwekerij benadrukt dat de plaag te beheersen is en dus geen reden is om buxus te weren uit de tuin.
Gelet op het belang van buxus voor de Vlaamse sierteelt heeft het probleem veel knappe koppen gemobiliseerd, op zoek naar een oplossing. Het antwoord van minister Joke Schauvliege op een vraag van Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA) leert dat er binnen de Technopool Sierteelt naar een efficiënte aanpak wordt gezocht. “Contacten met de sector leiden tot vragen voor onderzoek, bijvoorbeeld naar de cultivargevoeligheid van buxussoorten voor de buxusmot. Een oriënterende proef voor boomtelers werd in 2016 opgestart bij het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen”, alsnog Schauvliege.
Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) communiceren over de aanwezigheid van de buxusmot. Wie aangesloten is op de waarschuwingsberichten van PCS, ontvangt informatie over de buxusmot op momenten waarop de soort of haar schadebeeld heel zichtbaar is. Deze berichten omvatten alle nodige informatie opdat de honderden aangesloten siertelers, tuinaannemers en groendiensten deze soort volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming zouden kunnen bestrijden.
Particulieren vinden op ‘zonderisgezonder.be’, de website van de Vlaamse Milieumaatschappij, tips om de buxusmot te bestrijden en VMM antwoordt ook op vragen. Openbare besturen kunnen bij VMM een afwijkingsaanvraag indienen om eenmalig een bestrijdingsmiddel in te zetten tegen de belager van buxus. Dat werd bijvoorbeeld al toegestaan aan Mechelen, Aalter en Lochristi.
Een blik op de hierboven vermelde website leert dat VMM adviseert om kleine haarden manueel te verwijderen, en erbij zegt dat een goede plantkeuze het probleem kan voorkomen. “Japanse hulst lijkt als twee druppels water op buxus maar wordt niet geplaagd door de buxusmot of andere ziekten en plagen waar buxus gevoelig voor is”, aldus de Vlaamse Milieumaatschappij. Vanuit de boomkwekerij wordt daarentegen het spuiten van biologische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot geadviseerd. En wie dat pas laat doet en tegen een kaal gevreten haag aankijkt, hoeft niet te wanhopen gelet op het groot herstelvermogen van buxus.
Bron: VILT
