Meer signalen van schaarste en prijsstijging bij leveranciers
Er bereiken ons steeds meer signalen van prijsstijgingen en schaarste bij leveranciers. Waar eerder dit jaar bepaalde plantensoorten moeilijk leverbaar waren, geldt dit probleem nu voor een hele waaier aan producten en grondstoffen. De export van hout uit de Verenigde Staten en China draait op een zeer laag pitje, doch ook aluminium, isolatiematerialen en vele andere bouwmaterialen bereiken onze markt zeer moeizaam en vaak aan gewijzigde tarieven.
De tuinaannemer bevindt zich hier in een moeilijke positie: leveranciers zijn weigerachtig tegenover reserveringen op langere termijn, hun prijzen vertonen tekenen van wispelturigheid, voorraden geraken uitgeput en sommige leveringen moeten geannuleerd worden. De vastgelegde afspraken tussen de tuinaannemer en klant kunnen op de helling komen te staan. Uitstel der werken stuit meestal niet op onbegrip, omdat men beseft dat de globale gebeurtenissen van de voorbije maanden hun sporen nalaten in de wereldeconomie. Prijsstijgingen daarentegen, kunnen tot discussie leiden. Niet iedereen is bereid meer te betalen dan wat oorspronkelijk vastgelegd is in de overeenkomst.
Doch, als er niet aan actuele tarieven kan gewerkt worden, zullen een aantal opdrachten met verlies uitgevoerd worden, wat niet wenselijk is. Daarom is het belangrijk dat er voldoende aandacht besteed wordt aan een adequate handelsovereenkomst waarin duidelijk vermeld wordt dat het fluctueren van de handelsprijzen niet genegeerd kan worden. We moeten meer dan ooit alert zijn en weldoordachte beslissingen nemen. Groen Groeien werkt aan een sectorbevraging om te bepalen waar de grootste knelpunten liggen.
Tekst: Bart Verelst, consulent tuinaanleg