Nederland wint 3de editie van de Green Cities Europe Award | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Nederland wint 3de editie van de Green Cities Europe Award

Na Beringen in België in 2020 en Nantes in Frankrijk in 2021, wint Alkmaar in Nederland de Green Cities Europe Award 2022 met zijn inspirerende programma “Vergroening & Biodiversiteit”. Maak kennis met het meervoudige project waarmee de stad Alkmaar zich als pioniersstad op de voorgrond brengt. De gelukkige winnaars werden bekend gemaakt tijdens de Victoires du paysage op 8 december in Parijs. Geef nu al Belgische projecten door voor 2023!

Bron: be.thegreencities.eu

Miniparken voor biodiversiteit in Alkmaar, Nederland

Alkmaar, omgeven door polders en doorkruist door grachten, is een charmante Nederlandse stad, beroemd om zijn kaasmarkt. Het is ook een dynamische stad, die koos voor een lokale pragmatische aanpak om onze huidige milieu-uitdagingen aan te pakken. Wetende dat groene oplossingen doeltreffend zijn om de opwarming van de stad, overstromingsrisico’s en verlies van biodiversiteit tegen te gaan, ontwikkelt Alkmaar zijn programma “Vergroening & Biodiversiteit“. In slechts enkele maanden tijd werden verschillende verwaarloosde afgesloten ruimtes omgevormd tot lokale groene oases.

Alkmaar wil in zeven jaar tijd 50.000 m² groen aanleggen. Een kans die Stadswerk072, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van Alkmaar, met beide handen heeft aangegrepen. De eerste stap was het in kaart brengen van alle verharde ruimtes die kunnen profiteren van een snelle transformatie: pleintjes, banken, parkeerplaatsen en rotondes. Deze bestrate en levenloze plekken worden zoveel mogelijk onthard om de bodem weer doorlatend te maken. Belangrijk is ook dat bij alle projecten de buurtbewoners actief bij de planning worden betrokken. Tot slot moet de plantenkeuze gericht zijn op biodiversiteit, met een grote verscheidenheid aan bomen, besdragende heesters, wilde bloemen, bloeiende bollen en vaste planten.

In twee jaar tijd is al 50% van de doelstelling bereikt met verschillende miniparken, stedelijke bloemenweiden, nieuw aangelegde oevers en biodiversiteitsvriendelijke rotondes. Deze gerichte en gemakkelijk uit te voeren ingrepen hebben een doorslaggevend effect gehad voor de stad en haar inwoners: niet alleen de levenskwaliteit en de plaatselijke biodiversiteit zijn verbeterd, maar ook de natuurlijke watercyclus is hersteld.

De Europese jury was vol lof over het project “Vergroening & Biodiversiteit” van Alkmaar omdat het laat zien hoe groene oplossingen een gemakkelijk antwoord bieden op onze huidige milieu-uitdagingen. Deze “Quick-win” aanpak transformeert de stad van grijs naar groen, gebaseerd op een lokale actie met vier pijlers: ontkalken, bewoners betrekken, planten en biodiversiteit verwelkomen. De aanpak van Alkmaar kan door werkelijk elke Europese stad worden gevolgd om de leefomgeving te vergroenen, zonder excuses, beperkende regels of vertragingen.

https://www.youtube.com/watch?v=99kjZUL-ZrE&t=68s

Een zeer spannende eindstrijd!

Alle Europese genomineerden voor de Award van 2022 zijn inspirerende projecten, impactvoller dan ooit. Een veelbelovende trend voor meer groene steden in Europa.

De wedstrijd van 2022 was niet alleen van hoog niveau, hij bleek ook verbazingwekkend spannend te zijn! Van alle 13 geweldige projecten, streden er drie om de eerste plaats! Slechts een heel klein verschil bepaalde de uiteindelijk de score. Daarom worden er ook een tweede en derde plek toegekend. Polen werd tweede met Czyżyny Park in Krakau en Zweden werd derde met Växtrum in Lerum.

Inspiratie voor groenere steden

Elk jaar zet de Green Cities Europe Award aansprekende stedelijke vergroeningsprojecten in heel Europa in de schijnwerpers. Het doel is inspirerende projecten te belonen die uitstekend gebruik maken van planten en groene oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan, het verlies aan biodiversiteit te bestrijden en de sociale cohesie en het lokale stadsleven te verbeteren.  13 landen deden mee aan de wedstrijd en elk land presenteerde zijn nationale kampioen. Je kan ze hier allemaal bekijken.

Uitreiking tijdens Victoires du Paysage in Parijs

De prijsuitreiking vond plaats op 8 december 2022 in Parijs tijdens de Victoires du Paysage. De volledige ceremonie kan je online bekijken in het Engels of in het Frans. Het uitreikingsmoment van de Green Cities Europe Award begint op 2:41:10.

“Groene gebieden zijn geen kostenpost maar winst. Ze zorgen voor meer biodiversiteit, minder hittestress, minder impact op de klimaatverandering, betere prijzen voor vastgoed, maar vooral meer sociale cohesie, een betere gezondheid en meer welzijn.”

– Mr. Henk Raaijmakers, voorzitter van ENA