Nieuw schooljaar en nieuwe initiatieven | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Nieuw schooljaar en nieuwe initiatieven

Vorige donderdag ging het nieuwe schooljaar van start, ook in het land- en tuinbouwonderwijs. Dit jaar was er een primeur in de onderwijswereld: de start van het duaal leren. Of in niet-schoolse taal: ‘schoolbank op de werkplek’, waarbij leerlingen ongeveer 60% van hun tijd opleiding krijgen op de werkvloer en 40% in de klas. Onze sector werd vorig jaar door onderwijsminister Hilde Crevits gekozen als één van de zes sectoren met een proeftraject duaal leren.

Concreet hebben we samen met Eduplus een traject uitgewerkt voor de opleiding Groen- en tuinbeheer voor 5 scholen uit het BuSO-onderwijs. De voorbereiding was intensief met enthousiaste leerkrachten die echt geloven in het proeftraject en met een administratie die wij telkens weer met nieuwe vragen en problemen confronteerden. Maar het resultaat mag gezien worden. Deze maand starten in Vilvoorde (De Vest), Wuustwezel (Berkenbeek), Brugge (Haverlo), Aalst (IBSO Horizon) en Zwijnaarde (Sint-Jozef) samen zo’n twintig leerlingen uit het BuSO-onderwijs in ‘Groen- en tuinbeheer duaal’. Al deze leerlingen kunnen terecht bij een tuinaannemer die hen de komende twee jaar de knepen van het vak zal leren. Ik wil graag de leerkrachten uit de vijf betrokken scholen bedanken voor hun enthousiaste en volgehouden inzet het voorbije schooljaar. De deelnemende leerlingen wens ik veel leergenot toe onder leiding van hun groene leermeester. Wij zullen samen met Eduplus het verloop van het proefproject van nabij opvolgen.

"Dit jaar was er een primeur in de onderwijswereld: de start van het duaal leren"

We zien in deze nieuwe opleidingsvorm ook kansen voor onze toekomstige land- en tuinbouwers en hun medewerkers. Daarom zullen wij in de toekomst stappen zetten om ook in het TSO- en BSO-land- en tuinbouwonderwijs duaal leren mogelijk te maken. Minister Crevits heeft intussen ook haar plannen voor de vernieuwing van het secundair onderwijs gelanceerd. Met land- en tuinbouw als een van de acht overgebleven studiedomeinen, bevestigt de minister de specificiteit van het land- en tuinbouwonderwijs. Dit wil niet zeggen dat er ook binnen het land- en tuinbouwonderwijs in de vernieuwingsplannen geen studierichtingen sneuvelen. Vorige week vergaderden wij daarover met de directies van dertien land- en tuinbouwscholen en vier hogescholen. Het werd een pittige discussie. De resultaten maken wij over aan de minister en haar administratie en we rekenen erop dat de nodige bijsturingen nog kunnen gebeuren. Dit in het belang van de verdere uitbouw van een degelijk land- en tuinbouwonderwijs. Onderwijs en vorming blijven een van de fundamenten van een toekomstgerichte Vlaamse land- en tuinbouw.

We wensen een woordje van dank uit te spreken aan onze consulent Jan Vancayzeele (AVBS) voor de vele inspanningen binnen dit dossier.

(Bron: Boer&Tuinder)

p1arsp325r1qfp12sn33mdb51t6t5.jpg