Nieuwe techniek in de strijd tegen Japanse duizendknoop | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Nieuwe techniek in de strijd tegen Japanse duizendknoop

Tot nu toe bestonden weinig efficiënte bestrijdingsmethoden voor de Japanse duizendknoop, een invasieve exoot die veel schade berokkent. Wageningen University & Research (WUR) ontdekte dat een innovatieve verhittingstechniek tot maar liefst 99 procent van de woekerplant in zandgrond verwijdert.

Oorspronkelijk is de Japanse duizendknoop, zijn naam doet het al vermoeden, afkomstig uit Azië. Ooit werd hij als tuinplant naar onze contreien gebracht. Maar ondertussen zie je hem ook in ons land op steeds meer plaatsen opduiken. Niet alleen de inheemse flora lijdt eronder, ook gebouwen, leidingen en wegen raken erdoor beschadigd.  

Het heeft geen zin om de bovengrondse delen te bestrijden. De stengels blijven intact en lopen telkens opnieuw uit. WUR ging daarom op zoek naar een manier om besmette grond, met resten van de duizendknoop, via verhitting met een mobiele installatie te reinigen zodat er geen levensvatbare resten meer in voorkomen.  

Voor dit onderzoek verzamelden de onderzoekers grond op 6 locaties waar de Japanse duizendknoop aanwezig was. De grond werd gezeefd en behandeld met de verhittingsinstallatie. Gedurende ruim 7 weken na de behandeling werd de grond gemonitord om te zien of de duizendknoop opnieuw wortel zou schieten.  

Wat bleek? De verhitting van de grond heeft het aantal wortelstokfragmenten en nieuwe scheuten sterk doen afnemen, met maar liefst 99 procent. “Of deze effectiviteit ook in de praktijk gehaald zal worden is sterk afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee een groeiplaats met Japanse duizendknoop wordt ontgraven”, klinkt het bij WUR. “Ook is het belangrijk dat er een aanvullend nazorg-plan wordt ontwikkeld voor de situaties waarin een enkel wortelfragment de hittebehandeling toch overleeft.”

Bron: WUR via VILT
Beeld: VILT