Ontdek de inspirerende sponstuin van Groen Groeien! | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Ontdek de inspirerende sponstuin van Groen Groeien!

Wat is een SPONSTUIN precies?  

Een echte tuin zonder terras is geen tuin. Ook zonder een boom en bloemen kan je het bezwaarlijk de term tuin toedienen. Kortom het is een “en-en” verhaal en zeker geen “of-of” verhaal. Doch is het belangrijk om een gezonde mix te maken tussen de verschillende facetten van een tuin. Los van het feit of die nu groot of klein is.  

Harde en levende materialen zoals “verharding en beplantingen” moeten met het juiste evenwicht toegepast worden. Dit door vooral de juiste keuzes te maken van in het begin. Het best laat u zich professioneel adviseren door een tuinarchitect of een tuinaannemer maar met een dosis gezond en logisch verstand kom je ook al een heel eind ver.  

Deze SPONSTUIN is geïnspireerd op het gelijknamig boek van Marc Verachtert en Bart Verelst  “zakboek voor de sponstuin” uitgegeven door Uitgeverij Lannoo.  

Hoe is onze tuin opgebouwd?   

De sponstuin is ongeveer 100 m2 groot, een eerder kleine stadstuin die toch ruim aanvoelt. Niets is minder waar dat in een kleine stadstuin, niet veel te beleven valt, in tegendeel. Door het gebruik van vele bloeiende vaste planten en heesters hebben we niet alleen een heel lange periode bloeiend plezier, ook vormt het een walhalla voor ontelbaar veel zeer nuttige insecten en organismen. Onderaan deze pagina vind je een overzicht terug van alle gebruikte planten.  

Deze staan in voor het biologisch evenwicht en het ecosysteem van onze kleine tuin. Indien je er een vergrootglas zou bijhalen, zou je een gigantische drukte van jewelste vaststellen, zowel boven- als ondergronds. Deze nuttige diertjes zorgen voor omzetting van organisch materiaal naar een humusrijke voedzame bodem. Verder graven ze kleine water- en luchtkanaaltjes in de bodem voor de wortels. Ook hun uiterst belangrijke rol bij de bestuiving is gekend.  

Heel bewust hebben we hier met grote OPEN voegen gewerkt waar kleine kruipende plantjes kunnen tussen groeien. Dit is niet alleen geweldig goed voor de plantjes, maar het zorgt er ook voor dat er geen of veel minder kans is op “wateroverlast”. Ook ons overdekt terrasje aan de ooievaarspaal is in grind en dus volledig waterdoorlatend.    

TIP: gebruik GEEN cementgebonden fundering maar fijn split, mits goed uitgevoerd is dit minstens even stevig en het komt het bodemleven én waterdoorlatendheid ten goede.

Niveau verschil  

We hebben ook met een klein niveau verschil gewerkt (ca. 50 cm) . Dit is niet alleen heel leuk naar beleving toe, maar het zorgt ook dat het overtollige water naar het laagst gelegen zone van de tuin kan lopen. Hier is gezorgd voor planten die graag met natte voeten staan. Op het hoogste niveau van de tuin zetten we planten die van drogere omstandigheden houden.  

Op die manier hou je het water op eigen terrein en voorkomen we voor een groot stuk overlast in de buurt. Anderzijds zal het in een drogere periode terug de bodem intrekken en ten goede komen aan dieper wortelende planten.

Om minder snelle uitdroging van de tuin te hebben - maar ook om zelf in de belommering en verkoeling te kunnen genieten in de tuin - hebben we een 6-tal karaktervolle kleine meerstambomen voorzien. Op die manier creëren we een natuurlijke airco in openlucht en kunnen we met gemak de temperatuur 10 graden naar beneden halen als het meer of 30 graden is.  

Ooievaarspaal als blikvanger  

De Ooievaarspaal is de blikvanger van onze sponstuin. Deze paal staat 8m hoog boven de grond en zit 3m diep in de grond. Uiteraard valt dit niet toe te passen in een stedelijke omgeving of in een kleine tuin, maar na de Tuindagen van Beervelde blijft deze ooievaaspaal staan in het Park.   

Let ook op ons afdakje die een overdekt terrasje of tuinhuisje zou kunnen zijn. Er al aan gedacht om van het dak van uw tuinhuis , bijgebouw of overdekt terras, een echt groendak te maken? Het zorgt wederom niet alleen voor verkoeling, maar ook voor vertraagde waterafvoer. Wist je ook dat uw dakbedekking ( EPDM of roofing) veel langer meegaat met een groendak omdat het niet blootgesteld wordt aan UV-straling?  

Wist-je-datje : de sponstuin is slechts 25m2 verhard ten opzichte van een totale oppervlakte van 100 m2!

Gerbuikte bomen

Celtis australis meerstam

Morus nigra

Juglans regia

Salix rosmarinifolia

Tilia cordata meerstammig

Tetradium danielli

Gerbuikte planten

Carex oshimensis 'Evergreen'

Bergenia cordifolia 'Eroica'

Erysimum lin. 'Bowles Mauve'

Gaura lindh. 'Whirling Butterflies'

Geum hybr. 'Nonna'

Geranium hybr. 'Rozanne'

Heuchera hybr. 'Marmelade'

Heuchera hybr. 'Obsidian'

Liriope muscari 'Ingwersen'

Rhododendron 'Madame Masson'

Nepeta hybr. 'Cat's Pajamas'

Paeonia itoh 'Scarlett Haeven'

Rhododendron 'Roseum Elegans'

Polystichum seti. 'Plumoso-densum'

Verbena bonariensis

Salvia nemorosa 'Caradonna'

Uitvoering

Het ontwerp is van tuinarchitect Stijn Verhalle van www.exterior.be en de uitvoering is van Klaas De Potter van www.greenscaping.be en Chris Van Damme van www.groenrijk-vd.be

Allen lid van het de vakvereniging voor de Vlaamse Tuinaannemers!

Samen met een groep vooraanstaande leveranciers presenteren we u met plezier deze inspirerende sponstuin:   Met zeer gewaardeerde medewerking van:

VLAM : www.tuinaannemer.be
TEGELS: www.schellevis.nl
BOMEN: www.boomkwekerijjoos.be
VASTEPLANTEN De Boever: www.vasteplantenkwekerij.be
OOIEVAARSPAAL: www.ecovery.be
OPKWEEK VASTEPLANTEN: www.pcsierteelt.be
VELDBLOEMENMATTEN: www.floweryourplace.com
KEIEN: www.dewitte-bv.be
RHODODENDRONS: www.groenrijk-vd.be