Ook natuurlijke vijanden opgenomen in de ‘PCS Ziekten en Plagen’ app


Met de vernieuwde ‘PCS Ziekten en Plagen’ app kunnen boomtelers en groenvoorzieners naast ziekten en plagen ook natuurlijke vijanden herkennen. Deze app werd in 2014 ontwikkeld door het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en is met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen uitgebreid met natuurlijke vijanden. Gebruik de app via www.ziektenenplagen.be op smartphone, tablet en computer en herken voortaan zowel parasieten als nuttigen.
De gebruiksvriendelijke ‘PCS Ziekten en Plagen’ app geeft je per plant een helder overzicht van de belangrijkste ziekten en plagen en vanaf nu dus ook van natuurlijke vijanden die voorkomen in boomkwekerijen, tuinen en openbaar groen. In de zoekmodule kan je naast de schadelijke organismen ook foto’s van de verschillende stadia van nuttige organismen terugvinden, gesorteerd per plant en stadium.
Natuurlijke vijanden sparen bij gewasbescherming
Natuurlijke vijanden, nuttige organismen of kortweg ‘nuttigen’ zijn organismen die ons kunnen bijstaan in de strijd tegen plagen. Het aantrekken, sparen en gebruiken van nuttigen is in een stroomversnelling gekomen door het verplicht toepassen van geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Hierbij ligt de klemtoon niet langer alleen op gewasbeschermingsmiddelen, maar wordt ook aangeraden om nuttigen te sparen en hun populaties te stimuleren. Zo kunnen ze maximaal hun werk doen en dien je minder chemische middelen te gebruiken.
Nuttige organismen onderscheiden van schadelijke
Om nuttigen in te zetten in de strijd tegen verschillende plagen, is een goede kennis ervan essentieel. Naast het herkennen van parasieten is ook het herkennen van de juiste nuttige belangrijk en dat is tijdens het scouten best wel ingewikkeld. Bomen, sierheesters en vaste planten omvatten een zeer ruim en gevarieerd assortiment. Elke plant is gastheer van één of meerdere parasieten. Elke plaagparasiet veroorzaakt een typisch schadebeeld en ontwikkelt zich bovendien in verschillende stadia: van ei tot larve, pop en adult. Elke parasiet heeft op zijn beurt natuurlijke vijanden die eveneens in deze stadia op de planten voorkomen.
Parasieten en nuttigen herkennen met de app
Om telers en groenvoorzieners hier wegwijs in te maken, werd de in 2014 ontwikkelde ‘PCS Ziekten en Plagen’ app uitgebreid met nuttigen. Doordat de foto’s van alle ziekten, plagen en nuttigen in de app gesorteerd zijn per plant en stadium is het mogelijk ze snel te herkennen. Ook is het verschil tussen een nuttige en een parasiet duidelijk zichtbaar met de groene en rode iconen. De aanvulling van de nuttigen kwam tot stand binnen het project 'Online herkennen van nuttige insecten via uitbreiding van de 'PCS Ziekten en Plagen' app', uitgevoerd door PCS en gefinancierd door de Provincie Oost-Vlaanderen. De informatie in de app is gebaseerd op de Veldgids 'Nuttige insecten & roofmijten, ontwikkeling & kenmerken', samengesteld door HoGent en PCS en uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen.
Waarom je als lid van het Waarschuwingssysteem zeker moet inloggen in de app
Niet-leden krijgen per nuttige of parasiet slechts één foto per stadium te zien. Eens W&W-leden ingelogd zijn, kunnen ze 1.000 extra foto’s van parasieten en nuttigen, de ontwikkelingscycli en het ideale bestrijdingsmoment van parasieten bekijken. Voor W&W-leden is ook heel wat extra achtergrondinformatie raadpleegbaar bij het tabblad 'Info': een beschrijving van de nuttige, de stadia, de cyclus en welke parasieten aangepakt kunnen worden door de natuurlijke vijand. Ook het actieterrein van de nuttige wordt beschreven: zo kom je te weten hoe nuttigen te werk gaan bij het afdoden van hun prooi. Doordat je bij het tabblad 'Info' bij plagen kan doorlinken naar nuttigen en omgekeerd, is de link tussen plagen en nuttigen duidelijk zichtbaar.
Met de vernieuwde ‘PCS ziekten en plagen’ app ben je als boomteler of groenvoorziener beter in staat de juiste conclusie te trekken bij waargenomen ziekten, plagen en nuttigen. Je breidt je kennis uit en kan zo natuurlijke vijanden sparen en ze beter hun werk laten doen. Je kan dus sneller en correcter aan geïntegreerde gewasbescherming doen en de nuttigen je daarbij optimaal laten helpen. Deze app gebruiken is dus een must voor een geslaagde gewasbescherming.
‘PCS Ziekten en Plagen’ app op je smartphone, tablet of computer installeren
- Gebruik de app door het scannen van de QR-code of open de app via www.ziektenenplagen.be.
- Installeer het icoon van de app op je toestel, zo kan je de app steeds snel opnieuw openen. Hoe dit kan, lees je in de app.
- Meer info over de app (bv. FAQ) vind je via www.pcsierteelt.be > waarschuwingen > ‘PCS Ziekten en Plagen’ app.


Citaat: “Maximaal rekening houden met natuurlijke vijanden bij gewasbescherming kan met de ‘PCS Ziekten en Plagen’ app.” Liesbet Van Remoortere, Waarnemings- en Waarschuwingssysteem.
Hoe kan je natuurlijke vijanden herkennen via de ‘PCS Ziekten en Plagen’ app?
Gedetailleerde informatie hierover vind je in de onderstaande bijlage.

Onderzoek met steun van de Vlaamse Overheid, het Agentschap Innoveren & Ondernemen, de Europese Unie, de Provincie Oost-Vlaanderen, Boerenbond en AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie.