Opmars Japanse duizendknoop baart zorgen | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Opmars Japanse duizendknoop baart zorgen

p1bm1krrts7om118k4lv1p3v1dkh3.jpg

De Japanse duizendknoop is jaren geleden door een Londense plantentuin naar Europa gehaald, maar rukt nu zo fel op dat koortsachtig naar efficiënte bestrijdingstechnieken wordt gezocht. De invasieve plant heeft sterke wortelstokken die grote schade kunnen berokkenen aan funderingen en verhardingen. “Het is duidelijk dat we de situatie een halt moeten toeroepen”, aldus Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het is onder meer uitkijken naar experimenten met een Japanse bladvlo die enkel duizendknoop eet. 

Steeds meer zie je overal in ons land de Japanse duizendknoop opduiken, een invasieve exoot die via Londen het vaste Europese continent bereikte. Onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer slaat alarm omdat de veiligheid op de Vlaamse wegen in het gedrang zou kunnen komen. “De plant groeit razendsnel en kan met z'n sterke wortelstokken zelfs schade veroorzaken aan funderingen”, luidt het. “Zijn takken en bladeren gaan al snel over wegen hangen of verkeersborden verstoppen. Zijn wortels kruipen over fietspaden en zijn zelfs in staat om funderingen en verhardingen te beschadigen.”

Bovendien is een efficiënte bestrijdingsmethode nog niet voorhanden. Maaien is alleszins niet de beste methode. “Maaien en grondverzet werken de verspreiding in de hand”, zegt Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Uit het kleinste stukje knoop kan weer een nieuwe plant groeien. De duizendknoop groeit in Japan op vulkaankegels. Hij is perfect in staat om tussen verhardingen te groeien. Kleine haarden zijn nog uit te graven, maar een bestrijdingsmethode voor grote vlekken is er nog niet.”

In Nederland is de duizendknoop nu al zo sterk in opmars dat stilaan gevreesd wordt voor grote infrastructuurschade. “Zo ver zijn wij hier niet”, aldus Adriaens. “Maar het is duidelijk dat we de opmars een halt moeten toeroepen. Overal in Europa wordt momenteel volop geëxperimenteerd. In sommige landen zetten ze varkens, schapen en geiten in om de planten op te vreten. In Duitsland voeren ze dan weer grond af en behandelen ze die met stoom. Die oplossingen zijn ofwel maar tijdelijk effectief, ofwel heel duur. Mijn hoop rust momenteel op testen in het Verenigd Koninkrijk met een bladvlo. Het gaat om een Japanse soort die de Britten proberen te kweken en uit te zetten. Die eet alleen Japanse duizendknoop. Als het experiment lukt, kunnen we die vlooien misschien ook in Vlaanderen inzetten.” 

Bron: Het Nieuwsblad