Phytofar naar rechtbank voor "glyfosaat-schizofrenie"
Phytofar, de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, is naar de Raad van State gestapt tegen het Waals verbod op het gebruik van producten op basis van glyfosaat, zoals Roundup. Eerder zette de organisatie ook al gelijkaardige stappen tegen de Brusselse maatregelen. Ook tegen de Vlaamse beslissingen overweegt Phytofar juridische stappen. “Hiermee willen wij aanklagen dat de regio's zich het recht toe-eigenen om het gebruik van producten op basis van een actieve stof te verbieden terwijl de goedkeuring van een actieve stof een Europese bevoegdheid en de toelating van een product een federale materie is", klinkt het bij Phytofar.
Recent nog klaagde Phytofar, de sectorfederatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, met een knipoog naar het surrealistische werk van René Magritte, de “absurde” situatie aan waarin de glyfosaatwetgeving in België ondertussen is aanbeland. In de drie regio’s van ons land gelden immers andere regels inzake het gebruik van glyfosaat en producten die glyfosaat bevatten. Brussel besliste als eerste om het gebruik van glyfosaat voor zowel particulieren als professionelen te verbieden. In Wallonië kwam er een verbod voor particulieren en ook in Vlaanderen vaardigde minister Joke Schauvliege een verbod af op het particulier gebruik.
Het stoort Phytofar dat het verbod gebaseerd is op “politieke overwegingen, eerder dan wetenschappelijke”. De gewasbeschermingsmiddelenindustrie vindt dat het dossier “bezoedeld” is door het fenomeen van de verschillende bevoegdheden in ons federale land, en betreurt de politieke tendens om de regelgeving in verband met productnormen steeds verder en ongestructureerd te regionaliseren. De federatie hekelt het feit dat daarbij gebrek is aan overleg tussen de overheden en aan coherentie in de regelgeving. “Het is heel erg moeilijk voor ons om te zeggen of we in België gaan investeren als we zelfs na het verkrijgen van een federale toelating, niet meer zeker kunnen zijn dat onze klanten onze producten zullen kunnen gebruiken”, aldus Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar.
“Wij willen vooral duidelijkheid en stabiliteit”, zo klinkt het. Jaeken voegt er nog aan toe dat de sector de laatste vijf jaar tien miljoen euro geïnvesteerd heeft om zijn producten en verpakkingen voor particulier gebruik aan te passen of zelfs terug te trekken uit de markt om zo conform te kunnen zijn aan de Belgische regelgeving. Jaeken is van mening dat de regio’s beduidend minder goed uitgerust dan het Europese of federale niveau om deze dossiers te behandelen. Tegelijk vindt Jaeken het ook jammer dat er nooit een impactstudie is gemaakt van de verschillende maatregelen.
"Aangezien de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten op juridisch vlak alle drie elkaars gelijke zijn en in principe bevoegd zijn voor verschillende domeinen, zijn we onder de huidige omstandigheden verplicht om dit via de juridische weg uit te klaren", luidt het. Daarom heeft Phytofar beslist om de Waalse en Brusselse regels aan te vechten bij de Raad van State. Ook tegen de Vlaamse overheid wordt een rechtszaak overwogen.
Bron: L'Echo / Belga via VILT
