Plantentuin Meise opent nieuw onthaalgebouw en nieuwe tuinen | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Plantentuin Meise opent nieuw onthaalgebouw en nieuwe tuinen

Ministers Crevits en Demir openen plechtig

Minister Crevits: “De Plantentuin is een gerenommeerde wetenschappelijke instelling en draagt bij aan de kennis en het behoud van planten wereldwijd. Via het masterplan investeren we ook deze legislatuur 25 miljoen euro om de infrastructuur up-to-date en energie-efficiënt te maken. Het wetenschappelijk onderzoek zorgt er voor dat we de biodiversiteit in de plantentuin in stand kunnen houden. Ook het grote publiek maakt gretig kennis met de vele planten. Scholen komen op bezoek en tal van vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om dat wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. De Plantentuin is een van dé voorbeelden om wetenschap dicht bij de mensen te brengen, dat moeten we koesteren.”  

“Jaar na jaar stijgt de interesse in botanische tuinen bij toeristen wereldwijd", weet Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. "Ook Plantentuin Meise heeft zich ontpopt tot een ware trekpleister voor toeristen. De afgelopen 10 jaar is het aantal bezoekers er verdubbeld. En nog ligt er heel wat potentieel voor het rapen. Met Toerisme Vlaanderen hebben we kosten noch moeite gespaard om de absolute pracht van de duizenden planten en bomen in Meise te overstijgen en de Plantentuin ook echt een gezicht te geven dat je nooit meer vergeet. Een bezoek aan de Plantentuin 2.0 is een totaalbeleving waarin je alle hoeken van de wereld ontdekt en je tegelijk honderden jaren terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Een aanrader voor jong en oud."

Nieuwe onthaalinfrastructuur

Plantentuin Meise verwelkomt de bezoekers voortaan op een ruim welkomstplein aan de hoofdingang. Deze ingang kreeg de naam ‘Keizerin Charlotte’ verwijzend naar de laatste bewoonster van domein waar Plantentuin gevestigd is. Rond dit welkomstplein bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, Tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse Hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden. Ook aan de andere kant van het domein, ingang Meise Dorp, werd een nieuw bezoekerscentrum in gebruik genomen.

 

Streekinfo  

De bezoekerscentra zijn het vertrekpunt voor vier thematische wandelingen: Mensen en Planten, de Wereldtuin, Historische Tuinen en de highlights van het seizoen. Nieuwe bewegwijzering, knooppunten en informatiepanelen in vier talen gidsen de bezoekers door het 92 hectare grote domein. In de Tuinwinkel vindt de bezoeker een mooi assortiment souvenirs en identiteitsproducten maar ook streekinfo om de regio verder te verkennen.   

Omhaagde tuinen  

De twee nieuw aangelegde omhaagde tuinen vlakbij de hoofdingang prikkelen alvast meteen de nieuwsgierigheid van de bezoeker. De eerste, de Middeleeuwse Tuin is een knipoog naar het verre verleden toen kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden. Het bestaat uit geometrische bedden die doorkruist worden door paden. De planten zijn gegroepeerd volgens hun gebruik: eetbare planten, geneeskrachtige en rituele planten.   In de Geuren- en Kleurentuin groeien planten waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen om textiel maar ook voeding te kleuren.

Een Culinaire Tuin voor iedereen  

Achter de Oranjerie werd de historische ommuurde tuin nieuw leven ingeblazen. De Culinaire Tuin knoopt weer aan bij het verleden. Bezoekers ontdekken er vandaag de planten die in onze streken worden gegeten, van verzamelaars uit de prehistorie tot de foodies in de 21e eeuw. Ook ligt de nadruk op de culinaire tradities van België: over bier, friet, witloof en spruitjes. Of je jong of oud bent of een beperking hebt, iedereen kan tuinieren en daar wil de Plantentuin ook volop op inzetten. Scholen, groepen en mensen met een beperking kunnen er leren over tuinieren en deelnemen aan kookworkshops. In de tuin werd daarvoor speciaal een buitenkeuken ingericht en zijn er verhoogde plantenbedden en onderrijdbare plantenbakken.   

De Eredreef  

Ook de Eredreef werd helemaal heraangelegd. Zo krijgt deze laan zijn vroegere grandeur terug, maar met een modern tintje: de oude beukenlaan is vervangen door watercipressen, die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Ook de comfortstroken die de Diegemse kasseien flankeren maken het kinderwagens en rolstoelen makkelijk. De speciaal ontworpen vleermuisvriendelijke verlichtingspalen met zitbanken maken het geheel af.   

Een nieuwe permanente expo 

In het kasteel zelf is er voortaan een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Plantentuin, het domein en zijn bewoners. Voor het kasteel is een kasteeltuin in wording. Het is ontworpen als een hedendaagse interpretatie van de Franse tuin met zijn gestructureerde en geometrische stijl die zich sinds het midden van de 17e eeuw in Europa heeft ontwikkeld. Het kasteel van Bouchout krijgt zo in de komende maanden zijn Franse tuin terug, die in de loop der eeuwen was verdwenen.  

Bron: Persbericht Plantentuin Meise