Reuzenberenklauw rukt verder op in Vlaanderen | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Reuzenberenklauw rukt verder op in Vlaanderen

Op 486 plaatsen langs Vlaamse gewestwegen is reuzenberenklauw aangetroffen. In 2016 werden er nog 339 haarden geteld. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) vroeg hierover cijfers op bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. De reuzenberenklauw is een plant die onder invloed van de zon voor ernstige brandwonden kan zorgen. De bestrijding van de plant vereist een opvolging van zeven jaar.

Reuzenberenklauw werd voor het eerst in de 19de eeuw vanuit de Kaukasus in West-Europa ingevoerd. Intussen verspreidde de plant zich spontaan over heel Europa. Het waterachtige sap van de plant bevat chemicaliƫn die onder invloed van het zonlicht worden geactiveerd. Wanneer die stoffen op de huid komen, in combinatie met zonlicht, kunnen ze erge brandwonden veroorzaken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de locaties waar reuzenberenklauw voorkomt nauwgezet bij. De toename van het aantal haarden is ook een gevolg van de verhoogde aandacht voor de inventarisatie van de plant. Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen (van 9 naar 37 locaties) is de stijging opmerkelijk. Bij kleine haarden worden de planten manueel uitgespit tot op een diepte van 30 cm. Bij grotere haarden wordt er minimaal drie keer per jaar gemaaid. Omdat de bestrijding zeven jaar duurt, is het nog te vroeg om te zeggen of de plant al dan niet definitief verdwenen is op de locaties waar bestrijding plaatsvond.

Bron: Belga
Beeld: KULeuven/KULAK