Ruim 4 op 10 Europese bomen met uitsterven bedreigd | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Ruim 4 op 10 Europese bomen met uitsterven bedreigd

Net iets meer dan 40 procent van de boomsoorten in Europa zijn met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit het eerste rapport met een 'rode lijst' van boomsoorten in Europa van het International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Buitensporige houtkap, stedelijke ontwikkeling en invasieve plagen en planten liggen aan de grondslag.

De organisatie uit Zwitserland heeft zo'n 454 boomsoorten op Europese bodem onderzocht, 42 procent daarvan zijn met uitsterven bedreigd. Voor de 265 endemische soorten, die alleen in Europa groeien, wordt 58 procent ernstig bedreigd. Volgens het rapport staan de bomen onder druk door overmatige houtkap, stedelijke ontwikkeling en invasieve plagen en planten.

Craig Hilton-Taylor, het hoofd van de eenheid die de rode lijst samenstelt, zegt dat natuurbeschermers en de Europese Unie zich zorgen moeten beginnen maken. "Bomen zijn essentieel voor het leven op aarde, en Europese bomen in al hun diversiteit zijn een bron van voedsel en onderdak voor talloze diersoorten, zoals vogels en eekhoorns, en spelen een belangrijke economische rol", aldus Hilton-Taylor. Ook ziekten, ontbossing, veeteelt, veranderingen in het ecosysteem, bosbranden en toerisme dragen bij aan die druk, aldus het IUCN.

Tot de bedreigde soorten behoren de paardenkastanje, de wilde lijsterbes, en de Krimlijsterbes. De paardekastanje wordt beschadigd door de bladmot, die zich van de Balkan naar de rest van Europa heeft verspreid.

Bron: Belga via VILT
Foto: AVBS